Nebinarni Nemo traži promjene u Švicarskoj: "Moramo biti zastupljeni u politici"

Foto: Profimedia

Nemo Mettler s pjesmom The Code donio je Švicarskoj pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu, postavši tako prva nebinarna osoba koja je trijumfirala na ovom prestižnom natjecanju. Pjevač sada ima novi cilj - želi švicarske vlasti uvjeriti kako moraju dopustiti nebinarne oznake na službenim dokumentima, piše The Guardian.

"U Švicarskoj ne postoji treći spol i mislim da je to u potpunosti neprihvatljivo. To moramo promijeniti", izjavio je Nemo. Novinari su ga ranije upitali kome bi se prvom obratio nakon pobjede, na što je on odgovorio da bi se prvo obratio Beatu Jansu, švicarskom ministru pravosuđa.

"Moramo biti zastupljeni i u politici. Zaista je važno da se ljudi osjećaju prihvaćenima", rekao je, dodavši da se nada da će uspjeti dogovoriti sastanak na kojem će s ministrom razgovarati o pravima nebinarnih osoba.

Švicarska je ranije odbacila prijedloge za uvođenje opcije trećeg spola u službene dokumente

U srijedu je Jansov glasnogovornik rekao da je ministar odgovorio Nemi u tekstualnoj poruci i da je izrazio spremnost za susret. Inače, prije otprilike 18 mjeseci švicarska je vlada odbacila prijedloge za uvođenje trećeg spola u službenu evidenciju, odnosno dokumente, tvrdeći da je rodna binarnost i dalje "snažno usidrena" u švicarskom društvu.

"Trenutno ne postoje društveni preduvjeti za uvođenje trećeg spola", ustvrdilo je tada vladajuće Savezno vijeće. Tema se ovog tjedna vratila na repertoar u Švicarskoj, zahvaljujući Neminoj pobjedničkoj pjesmi The Code, koja se bavi umjetnikovim osobnim putovanjem i razbijanjem "koda" među spolovima.

Pročitajte više