Neki rekordi već su oboreni: Osam činjenica o ovogodišnjim Oscarima

Foto: Press/EPA/Profimedia

CIJELI svijet s nestrpljenjem iščekuje ovogodišnju dodjelu Oscara. Filmska industrija iza sebe ima godinu punu događaja, a BBC je izdvojio nekoliko zanimljivih činjenica, neobičnosti i mogućih prekretnica na ovogodišnjim Oscarima.

Emma Stone mogla bi se pridružiti ekskluzivnom klubu

Emma bi mogla postati osma glumica koja je osvojila dva Oscara do svoje 35. godine. Prvi Oscar pripao joj je 2017. godine za La La Land. Tako bi se pridružila ekskluzivnom klubu u kojem su Meryl Streep, Jodie Foster, Elizabeth Taylor, Bette Davis, Luise Rainer, Olivie de Havilland i Hilary Swank. Nijedan muški glumac nikada nije postigao isto.

No dobiti drugog Oscara nije joj lak zadatak. Vodi se velika borba u kategoriji najbolje glumice između nje i zvijezde filma Killers of the Flower Moon Lily Gladstone.

The Holdovers je napravio "božićno čudo"

The Holdovers je prvi božićni film nominiran za najbolji film od 1948., kada je nominiran bio Miracle on 34th Street. Film govori o mrzovoljnom učitelju koji mora ostati u svom internatu tijekom Božića kako bi nadgledao djecu koja ne idu kući za praznike.

Cillian Murphy mogao bi prekinuti trend dug deset godina

Očekuje se da će Oppenheimer dominirati ovogodišnjim Oscarima, s vjerojatnom pobjedom u glavnim kategorijama, uključujući najbolji film. Osvoji li Murphy kipić za najboljeg glumca, a film nagradu za najbolji film, bit će to prvi put od 2012. godine da isti film osvoji te glavne dvije nagrade. Posljednji je bio film The Artist i njegova zvijezda Jean Dujardin. 

Bradley Cooper je peta najnominiranija živuća osoba koja nikada nije osvojila Oscara

Glumac je bio 12 puta nominiran za Oscara, zahvaljujući svojoj glumi, režiji i scenariju za razne filmove. No nikada nije osvojio nijednu nagradu za koju je bio nominiran. Cooper vjerojatno neće prekinuti niz ove godine jer se ne predviđa da će njegov film Maestro pobijediti u kategorijama za koje je nominiran - najbolji glumac, najbolji film i najbolji originalni scenarij.

Jodie Foster i Colman Domingo svojim su se nominacijama već upisali u povijest

Prvi put su dva otvoreno homoseksualna glumca nominirana za tumačenje otvoreno gej likova. To su Colman Domingo, koji glumi borca za građanska prava Bayarda Rustina u filmu Rustin, te Jodie Foster, koja glumi trenericu plivanja Bonnie Stoll u filmu Nyad. 

Jedini put ranije kada je otvoreno homoseksualni glumac bio nominiran bilo je 1998. godine, kada je Sir Ian McKellen bio nominiran za ulogu u filmu Gods and Monsters, također za glumu otvoreno homoseksualnog lika.

Jodie Foster i Colman Domingo

Martin Scorsese najstarija je nominirana osoba za najboljeg redatelja ikada

Martin je ove godine nominiran za svog desetog Oscara - čime je postavio novi rekord za živućeg redatelja, pretekavši Stevena Spielberga. Ako računamo pokojne redatelje, William Wyler drži rekord s 12 nominacija. 

Scorsese je s 81 godinom također najstariji nominirani u ovoj kategoriji. Prethodni rekorder bio je John Huston, koji je bio nominiran 1985., kada je imao 79 godina. Najstariji pobjednik je Clint Eastwood, koji je imao 74 godine kada je osvojio nagradu za Million Dollar Baby.

Međutim, najstarija osoba nominirana ove godine je John Williams (92) u kategoriji originalne glazbe.

Lily Gladstone prva je Indijanka nominirana za najbolju glumicu

37-godišnjakinja nije prva domorodačka glumica koja je nominirana za najbolju glumicu, ali je prva iz SAD-a. Glumica je rodom iz indijanskog rezervata Blackfeet u sjevernoj Montani. Već je osvojila neke filmske nagrade, a u svojim govorima nakratko je govorila na materinjem algonkinskom jeziku.

Film American Fiction već je oborio rekord

Nominacije Jeffreyja Wrighta i Sterlinga K. Browna označavaju prvi put da su dva crna glumca nominirana u glavnim i sporednim kategorijama za isti film.

Pročitajte više