"Nemojte samo obrisati profil, promijenite podatke koje Facebook ima o vama prije toga"

Foto: 123RF/Facebook

POSLJEDNJIH tjedana sve više ljudi razmišlja o brisanju svog profila na Facebooku, ili je to već učinilo. Ono što pritom ne uzimaju u obzir jest da će time samo spriječiti Facebook da skuplja podatke o njima u budućnosti, dok će svi oni podaci koje su dali toj društvenoj mreži dosad ostati negdje spremljeni.

Kevin Matthew, bivši sistemski administrator koji danas posjeduje malu tvrtku za razvoj web stranica, tvrdi da je, ako imate smisla za kodiranje, od brisanja profila puno bolje zamijeniti podatke koje Facebook ima gomilom besmislica. Na Facebooku je podijelio skriptu koju je kreirao, a koja zamjenjuje postojeće objave na Facebooku s besmislicama. S malo znanja o kodiranju možete je iskoristiti kako biste skrili od Facebooka svoje postove tijekom nekoliko mjeseci, zbog čega će podaci te društvene mreže o vama biti neiskoristivi. Doduše, kod ne mijenja podatke do kojih dolaze razne aplikacije, a koje je navodno dobila i Cambridge Analytica.

Matthew je istaknuo da je njegova skripta samo dokaz da je to moguće, a upozorava sve da bi se njeno korištenje ipak moglo smatrati kršenjem Facebookovih uvjeta korištenja te društvene mreže, pa ako se odlučite probati je, to činite na svoj rizik.

"Bio sam sistemski administrator, to sam radio 20 godina i svi imaju pravila o zadržavanju podataka i sigurnosnim kopijama. S obzirom na neograničene resurse, mogu samo zamisliti koliko podataka zadržava Facebook", rekao je Matthew za Motherboard.

Njegova skripta otvara Facebookove postove za uređivanje i zamjenjivanje nasumično generiranim tekstom. Ideja je da, ako ste tijekom nekoliko mjeseci pokrenuli skriptu stotinjak puta na svim svojim podacima, to će vjerojatno otežati Facebookovim algoritmima da povuku korisne podatke koje koriste za izradu vašeg profila, u kojem su i vaše političke sklonosti i seksualna orijentacija.

"Svaka, pa i najmanja informacija pridonosi tom nevidljivom profilu koji rade o svakome. Ako ih možemo malo omesti, to vraća moć u vaše ruke", tvrdi Matthew.

Doduše, on je skriptu zasad koristio samo kao dokaz da je taj koncept moguć, tvrdi da bi daljnjim razvojem moglo doći do toga da vaš cijeli Facebook profil bude zatrovan lažnim informacijama, primjerice moći će se skriti koje stranice posjećujete s Facebooka, ili do aplikacije koja bi pokretala skripte za sve one koji nisu vični kodiranju.

Kako kaže, cilj mu je podići svijest o tome da ni Kanada ni Amerika nemaju zakone o brisanju podataka skupljenih u povijesti, što znači da i korisnici koji napuste društvenu mrežu ostaju nezaštićeni.

"Možda moja skripta neće imati golem utjecaj na globalnoj razini, a možda će pokrenuti dijalog o zaštiti privatnosti. Ako želim očistiti svoje podatke, trebao bih imati pravo na to", zaključio je. 

Pročitajte više