Neneci su neobično pleme iz Rusije. Žive na -50°C, jedu sirovo meso sobova

Foto: Shutterstock

Zanimljivo, a mnogima pomalo neobično pleme živi u krajevima između Bijeloga mora i poluotoka Tajmira, smještenog na sjevernoj obali Sibira u Rusiji. Neneci, pleme koje neki nazivaju Samojedima ili Jurakima, žive na izrazito niskim temperaturama. Nastanjeni su u predjelima Rusije gdje se temperature spuštaju i do -50 stupnjeva Celzijusa.

Unatoč nemilosrdnim uvjetima, ovaj nomadski narod opstaje više od tisuću godina zahvaljujući sobovima od kojih dobivaju meso (jedu ga sirovo ili kuhano), a od njihovog krzna prave odjeću. Osim toga, kožom sobova prekrivaju domove i štite se od hladnoće, a njihove kosti koriste za izradu posuđa i dijelova saonica.

Neneci također jedu i ribu, a žene skupljaju čisti snijeg koji potom zagriju u loncu i nastalu vodu koriste za piće. Njihovi domovi su šatori od kostiju koji pružaju dovoljno topline kada se oblože kožom sobova.

Godišnje prelaze i dvije tisuće kilometara i sele svoje kampove. Zimi su smješteni južno od delte rijeke Ob, a potom kreću prema sjeveru poluotoka Jamal. Od posla se odmaraju samo jednom godišnje - kad se okupljaju na utrkama saonicama i druženju.

Zanimljivo je i da Neneci žive u mraku - od studenog do siječnja u najsjevernijim područjima sunce uopće ne izlazi. Kulturno i jezično razlikuju se takozvani šumski Neneci i Neneci tundre, koji žive u sjevernijim krajevima. 

Pročitajte više