Neoprostivo neduhovita emisija koja je smiješna samo sudionicima

Foto: Press/Index

U HRVATSKU je nedavno stigao show "Zvijezde pod hipnozom" koji je prije pet godina u Francuskoj doživio golem uspjeh, da bi se zatim proširio na televizije diljem svijeta i polučio jednake rezultate.

Premisa ove izuzetno popularne emisije vrlo je jednostavna - poznati dopuštaju da ih se podvrgne hipnozi pa pred kamerama rade stvari koje inače ne bi.

Drugim riječima, glupo je.  

Ako je uspjelo u Francuskoj, možda uspije i u Hrvatskoj

Preciznije, ovaj show ne samo da od gledatelja zahtijeva da isključe mozak kako bi uopće bili u stanju uživati u stvarima koje se odvijaju pred njihovim očima već se radi i o neoprostivo neduhovitom sadržaju koji je očito smiješan isključivo sudionicima. Pod uvjetom da se pod "hipnozom" honorara i sami ne pretvaraju da je ovo zabavno bilo kome osim njima samima.

S druge strane, tu i tamo kamere se znaju prebaciti na publiku koja, čini se, pronalazi ovu cirkusariju urnebesno smiješnom.

Svima je već odavno jasno da je ukus masa besmisleno komentirati, a još je besmislenije naricati nad time u što se televizijska zabava pretvorila jer upravo je onakva kakvi su i gledatelji. Na kraju krajeva, ako se pokazalo kao velik hit u Francuskoj, bilo bi suludo ne isprobati funkcionira li u Hrvatskoj.

Funkcionira li sve ovo?

Stoga, nakratko ćemo se pretvarati da ovo nije neizdrživo glupo i razmotriti kako funkcioniraju pojedini dijelovi.

Što se produkcije tiče, sve izgleda kao da je uložen trud i novac kako bi se kvaliteta podigla na svjetsku razinu, voditelj Dušan Bućan svoj dio posla odrađuje sasvim pristojno, a gosti ne spadaju u kategoriju anonimusa koji redefiniraju značenje riječi "zvijezda".

Prvi problem koji ćete primijetiti je hipnotizer i iluzionist Timoteo Crnković na čijoj se drvenoj izvedbi mnogo toga lomi.

Ipak, nakon samo nekoliko minuta postaje vam jasno da bi Timoteo mogao biti "real deal" i da možda stvarno posjeduje vještine koje tvrdi da posjeduje. Kako drugačije objasniti da je netko vidio njegov ukočeni nastup i unatoč viđenom zaključio: "Ovog ćemo lika staviti pred kamere"? To moraju biti neki zajebani trikovi uma kakvima barataju samo prekaljeni Jedi majstori.

Zvijezde pod dojmom da je ovo zabavno

Međutim, ono što je najteže gledati su zvijezde koje se pretvaraju da su pod hipnozom.

Na stranu to što ni sami vjerojatno ne očekuju da će bilo tko s četvrtinom mozga povjerovati da su hipnotizirani, više je nego očito da se ni ne trude biti uvjerljivi.

Neuvjerljivi su tijekom izvedbe, još neuvjerljiviji kada se pretvaraju da u čudu gledaju stvari kojih se tobože ne sjećaju, a najneuvjerljiviji kada kažu "došao sam provjeriti je li ovo istina".

Gledajte, spremni smo povjerovati da su neki od vas skloniji sugestiji od drugih, teoretski je moguće i da je sve ovo nekome iskreno zabavno, ali ne tjerajte nas da povjerujemo u to da ste tu kako biste provjerili je li hipnoza stvarna ili ne. Vaša je znatiželja zadovoljena istog trena kada ste dobili potvrdan odgovor na pitanje: "Plaća li se ovo?"

I za kraj, treba biti realan. Tijekom godina pojavljivalo se mnogo toga što je bilo teško objasniti i što je na prvi pogled djelovalo kao recept za katastrofu, ali dio tog sadržaja pretvorio se u hitove koji i dan danas uspješno funkcioniraju i na koje smo s vremenom oguglali. Hoće li se to dogoditi i sa "Zvijezdama pod hipnozom", teško je pretpostaviti.

Kad nabrojim do deset tisuća kuna, probudit ćeš se... bogatiji

Show u koji dolaze zvijezde kako bi se sat i nešto neuvjerljivo pretvarale da su pod hipnozom, prilično je sulud koncept, ali sve je moguće. Ruku na srce, "Zvijezde na nagovor nekog lika, koji nije hipnotizer, rade stvari koje inače ne bi, ali plaćeni su pa pristaju" bio bi daleko dulji i nespretniji, ali u konačnici istinitiji naziv. No, nećemo sitničariti.

Bilo kako bilo, dovoljno je glupo da uspije, a ako će gledanost i honorari biti na nivou, uvijek će postojati dovoljan broj celebova, polupoznatih i neobjašnjivo poznatih osoba koje će za novac istrpjeti sat i pol neduhovitosti za nezahtjevnu publiku kojoj je to smiješno.  

Ofrlje će odraditi to što trebaju, pokupiti pare i otići doma.

I to je sasvim legitimno jer mnogi su možda skeptični što se moći hipnoze tiče, ali apsolutno nitko ne sumnja u moć novac. Ono što nije jasno je zašto bi to bilo tko iz tjedna u tjedan gledao.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više