Neprijatelji muške kose: Stručnjaci otkrili što ne smijete raditi ako ne želite oćelaviti

Foto: 123rf

MUŠKARCI koji paze na svoje tijelo, treniraju u teretani i uzimaju dodatke prehrani sami sebi uzrokuju ispadanje kose, tvrde stručnjaci.

Porast razine testosterona i DHT-a, što je modificirana verzija testosterona, koja nastaje zbog treniranja i uzimanja dodataka kao što su proteinski shakeovi i kreatin, potiče ćelavost, tvrdi dr. Thomy Kouremada-Zioga, stručnjak za presađivanje kose. Testosteron i DHT "uhvate" se za folikule kose i blokiraju nutrijente koji ju hrani te zato kosa ispada, piše Daily Mail.

Ipak, ističe da se muškarci nemaju čega bojati ako nisu genetski predodređeni za ćelavost. "Proteinski shakeovi vrlo često sadrže hormone rasta, kao što su kreatin i DHEA, koji ne samo da povećavaju mišićnu masu, već i razinu testosterona u krvi. Ipak, do ćelavosti će doći jedino ako muškarac već ima predispozicije za to. Važno je razlikovati uzrok i posljedicu. Proteinski napici ne uzrokuju gubitak kose, ali ubrzavaju kod muškaraca koji su predodređeni za to", navodi stručnjak.

Čak i ako se dogodi da zbog treniranja izgubite kosu, nema razloga za tugu – nedavno istraživanje pokazalo je i da žene smatraju ćelave muškarce vrlo muževnima i privlačnima. Kako god okrenete, na dobitku ste.

 

Pročitajte više