"Neprijateljski dizajn": Detalj na ovoj klupi razbjesnio je mnoge, što vi vidite u njoj?

Foto: Twitter

KANAĐANIN Isaac Azuelos iz Calgaryja na Twitteru je objavio fotografiju klupe obojene u LGBT boje, no jedan detalj na ovoj klupi potaknuo je raspravu koja je krenula u sasvim drugom smjeru.

Naime, klupa koja svojim bojama šalje pozitivnu poruku u isto vrijeme na sebi ima pet naslona za ruke koji su tu postavljeni s ciljem da onemoguće beskućnicima spavanje na toj klupi. "Kad si inkluzivan, ali svejedno mrziš siromašne", napisao je Isaac na društvenoj mreži.

Azuelos je zatim objavio još nekoliko primjera takve "antibeskućničke" arhitekture diljem svog grada, a tviteraši su se nadovezali.

"Nikad dosad nisam shvaćala da su podijeljene klupe zapravo zastrašujuće za one koji trebaju mjesto za spavanje", "Prepoznavanje slučajeva neprijateljskog dizajna i slabe dostupnosti je veoma važno - to je snažan prikaz toga tko se smatra dijelom zajednice u javnim prostorima", bili su samo neki od komentara.

Ipak, bilo je i onih koji nisu toliko uvjereni da je riječ o negativnoj namjeri. "Možda su te ručke tu da olakšaju starijim građanima dizanje s klupe?", "Možda je to mjera protiv skateboardanja na klupi?", "Dizajner sam i ove ručke su tu da potaknu više ljudi da sjednu na klupu. Ako na njoj već sjedi netko koga ne znate, vjerojatno nećete sjesti. Ručke djeluju kao djelitelji. Ali vidim i problem za beskućnike", napisali su neki.

Nakon što je tweet postao viralan, Isaacu se javila kompanija odgovorna za park kako bi mu objasnila da klupa nije njihov dizajn nego da je riječ o donaciji "za starije građane koji tu prolaze svakog dana".

 

Pročitajte više