Nevjerojatna brzina razvoja svjetskih metropola

SVE BRŽI razvoj tehnologija korištenih u izgradnji visokih i neobičnih građevina, u kombinaciji sa sve većih doseljavanjem stanovništva u gradove, rezultirali su gotovo nevjerojatnim razvojem nekih od danas najpoznatijih svjetskih metropola. Nakon samo par desetljeća, neki od tih gradova praktički su neprepoznatljivi.

Šangaj, Kina - 1990. i 2010.

Kako se mnoge zemlje bore za vodeće pozicije na ljestvici gospodarski i tehnološki najusphešnijih, tako se raspoređuju i ulaganja. Šangaj je dobar primjer kako običan grad u samo 20 godina postaje do grla zatrpan neboderima i tornjevima. Prva fotografija kao da je slikana sredinom 20.st., a ne 1990. godine

Dubai - 1990., 2003. i 2007.

Dubai je iznikao doslovno ni iz čega - obična pustinja, pijesak i poneka usamljena zgrada. Tijekom posljednjeg desetljeća izgradnja je doslovno otišla nebu pod oblake - toranj od 800 metara, bezbrojni neboderi, umjetni otoci... Na slikama možete pratiti razvoj jednog dijela grada, a pitanje je kakav će pogled biti za još 10 godina.

Bangkok, Tajland - 1988. i 2007.

Park na dnu fotografije prošao je tek nekoliko kozmetičkih zahvata, no na horizontu su odjednom iskočile brojne zgrade i neboderi, dok je dio cesta zamijenjen nadvožnjacima i nadzemnom željeznicom.

Tokio, Japan - '60-e i 2010.

Kako se Japan polako uspinjao do jedne od vodećih svjetskih sila, tako je i Tokio počeo s izgradnjom nevjerojatnog broja nebodera, ali i širenje u tolikoj mjeri da s nekog povišenog mjesta jedva da se vidi ikakav kraj grada. Poznati toranj, koji podsjeća na Eiffelov, nekada je bio smješten među kućicama i drvećem, a danas se nalazi okružen zgradama. Time-lapse video prikazuje izgradnju dijela grada pod nazivom Shinjuku, kroz period od 35 godina.

Atlanta, Georgia - 1964. i 2004.

Neboderi koji počnu nicati u centru grada imaju tendenciju širenja prema predgrađima, što se dogodilo i u Atlanti. Atlanta se od ostalih američkih gradova razlikuje po tome što nema prirodnih prepreka koje bi joj ograničile rast i širenje - gradovi smješteni na poluotocima, uz rijeke ili planine obično se vode takvim granicama. Pogled na istu cestu otkriva velike promjene.

Las Vegas, Nevada - 1954. i 2009.

Jedan od najboljih pokazatelja na što Las Vegas liči danas može se vidjeti i iz svemira - bezbroj svjetala i neonskih natpisa zamijenilo je nekadašnju pustinju, u kojoj je početkom prošlog stoljeća niknuo maleni gradić koji je služio samo kao usputna postaja.

Shenzhen, Kina - oko 1980. i danas

Skromni počeci Shenzhena nisu odavali fascinantnu budućnost tog malenog ribarskog sela. Strana ulaganja potaknula su i doseljavanje stanovništva, što je pak potaknulo nova ulaganja i grad je uskoro eksplodirao - danas u njemu živi oko 12 milijuna ljudi i najbrže je rastući grad u Kini, a možda i u svijetu.

Pročitajte više