Newyorški restoran nudi hranu za okorjele pušače

JEDAN je newyorški restoran doskočio najnovijoj gradskoj zabrani pušenja u javnim prostorima..

Talijanski restoran "Serafina Sandro" u srijedu je predstavio meni "Tobacco Special", s delicijama poput njoka napravljenih s duhanom ili fileta u umaku od duhana i vina, obloženih sušenim duhanom.

Za desert, tu je tobacco pannacotta, inače izvorni talijanski specijalitet. Za kraj obroka nudi se rakija od duhana.

"Nikad nisam mislio da će duhan imati tako dobar okus", rekao je suvlasnik restorana Fabio Granat. "Duhan ima bolji okus kad se jede nego kad se puši", dodao je on.

Njegov partner Vittorio Assaf izjavio da na inspiraciji za nova jela zahvaljuje gradonačelniku Michaelu Bloombergu, koji je pokrenuo strogu antipušačku kampanju.

Prema novom zakonu, cigarete i cigare zabranjene su u skoro svim barovima i restoranima u New Yorku. Cilj zakona je zaštititi radnike u 13 tisuća barova i restorana koji su dopuštali pušenje.

"Bravo Bloomberg!", rekao je Assaf. "Trebao se pojaviti takav gradonačelnik da bismo napokon počeli koristiti duhan u kuhinji. To je sasvim novi začin u kulinarstvu", istaknuo je on.

Recepata s duhanom dosjetio se glavni kuhar tog restorana Sandro Fioriti, pušač cigara. Nova jela dva su mjeseca probavali njegovi prijatelji i osoblje restorana. Oni su odlučili da salata od škampa i jastoga s duhanom uđe u jelovnik, dok je losos umotan u listove duhana izbačen kao prejak.

"Serafina Sandro" nije jedino mjesto na kojem će ovisnici o nikotinu biti sretni. "World Bar" je ponudio koktel "Nezadimljeni Manhattan" koji ima okus po cigaretama.

Neki vlasnici barova dijelit će mušterijama žvakače gume s nikotinom, a gradski Ured za zdravstvo objavio je da će 35 tisuća građana koji prvi nazovu telefonsku liniju za pomoć u odvikavanju od pušenja dobiti besplatne nikotinske flastere.

Pročitajte više