Ni Hvar ni Korčula: Vogue ovaj nerazvikani hrvatski otok proglasio oazom ljeta

Foto: Instagram

NA POHVALE stranih medija na račun naše obale već smo naviknuli, a bolje reklame od članaka u časopisima i novinama koje čitaju stotine tisuća ljudi nema.

Nakon New York Timesa i Guardiana, i ekipa iz Voguea raspisala se o jednom hrvatskom otoku. Riječ je o Lošinju, koji su poprilično nahvalili.

"Oni koji su s njim upoznati znaju da se do Lošinja stiže jahtom ili privatnim avionom, čarterom iz Venecije, hidroavionom iz Splita ili letom do Zagreba pa potom automobilom, trajektom i opet automobilom. Nije lako doći do njega, zbog čega je otok zadržao svoju sanjivu i zavodljivu prirodu. Na otok je godinama dolazila odabrana mudra skupina putnika.

Otok je bio bogata enklava od početka 19. stoljeća kad je brodogradnja bila na svom vrhuncu, a u tom periodu nastale su zapanjujuće vile koje su nekad bile ljetni domovi kraljevskih obitelji i europske elite. Nadbiskup Karl Stephan bio je jedan od prvih kraljevskih glava koje su dolazile na Lošinj zbog njegovog pozitivnog utjecaja na zdravlje, kao i drugi Habsburgovci, poput cara Franje Josipa i carice Elizabete, nadvojvode Franje Ferdinanda i princa Rudolfa, a njihov primjer slijedili su članovi dvora i druga buržoazija.

Lošinj je dom oko 200 ljekovitih biljaka, poput mirte, lovora i origana. Osim toga blaga, topla mikroklima i neobično čisti zrak učinili su područje posebno atraktivnim putnicima 19. stoljeća koji su željeli riješiti se respiratornih problema. Austrougarsko carstvo je 1892. godine proglasilo Lošinj klimatskim lječilištem.

Više od stoljeća kasnije, otok i dalje zadržava svoju smirujuću, ljekovitu prirodu, a a novi val putnika dolazi kako bi se opustili u vilama pretvorenim u butik hotele i najsuvremenije spa resorte", napisali su između ostalog.

Preporučili su hotele Alhambru, Villu Hortensiju, veliki Hotel Bellevue i njegove bazene, privatnu plažu Čikat. Vogue savjetuje i posjet Iloviku, Silbi, Olibu, Premudi, Uniji i arhipelagu Kornati.  

Pročitajte više