(Nije samo Eurosong) Pop kultura u službi promicanja gej agende

Foto: Profimedia

Od Conchite preko Marije Šerifović pa sve do ovogodišnjeg (formalnog) pobjednika Neme, Eurosong je najveći predstavnik queer kulture za širu javnost. Bar mislim da lezbijski i svak sa svakim pornići nisu dio queer kulture. Ako jesu, onda je Eurosong odabirom publike drugo mjesto. Tri mjesta bolji od Neme!

Ali dobro, rasprava o gej agendi nije pravo mjesto za biti butthurt.

U tijeku je mjesec ponosa, ali ja, seljak, to ne bih ni znao da mi pop kultura nije zanimljiva. Hrvatska ima Povorku ponosa koju su, kako čujem u popkulturnim kuloarima, odbacili vrlo istaknuti članovi gej zajednice jer se ispostavilo da su organizatori ponosniji na bahatost i koristoljublje na državnoj/gradskoj grbači nego na ovaj #moremuškosmuškom dio. Partijanje gej zajednice je po praktičnoj prirodi zavođenja odvojeno od strejt partijanja.

Postoje specijalizirani klubovi za lakše snalaženje, što ima smisla jer su vikendom noći kratke, a novčanici tanki. Ima li u iole gledanijim hrvatskim serijama/filmovima/showovima ijedna gej osoba koja je deklarirana, a ne služi kao baza za ismijavanje stereotipa feminiziranog muškarca ili muževne lezbijke? Ne gledam hrvatske serije/filmove/showove pa ne znam, pitam vas.

Ne znam je li lik gej, samo mi je super pjesma van svakog konteksta

A naša scena? Je li itko tu stvarno gej? Od insinuacija pa do javnih tajni, ne smijem nikoga ni spomenuti jer će mi stići tužba veličine džeparca Stjepe Bartulice. Bilo kako bilo, van nekoliko strogo indie bendova, Hrvati se u industriji zabave ograđuju od istospolnih užitaka ne bi li održali cijenu. Ne kažem da privatnost nije svačije pravo niti da je to krivnja pojedinaca koji bi za viši cilj trebali osjećati odgovornost predstavljanja svoje zajednice. Samo kažem da vrlo očigledno postoji kočnica koja sprječava ulazak gejštine u javni prostor otvoreno i ponosno. Pogotovo s obzirom na to koliko je zajednica golema i utjecajna na svjetskoj razini. Sustavni problem alert!

Domaća gej agenda i Prljavo kazalište

Pop kultura je oblikovana promocijom gej agende od pamtivijeka. Budući da još čitate, evo i moje benigne teorije zašto.

Generalno mislim da najutjecajniju umjetnost stvaraju posebni karakteri, izopćenici iz normi. Ne bih rekao da imaju inherentan superioran talent, a pogotovo ne bih rekao ni da je njihovo specifično životno iskustvo nužan preduvjet za stvaranje utjecajne umjetnosti. Ono što ih izdvaja jest potencijal za privlačenje pažnje. David Bowie je vizualno jedan od najistaknutijih glazbenika svih vremena, Freddie Mercury se istaknuo teatralnim pristupom rock glazbi i poslu frontmena, Lady Gaga je pokrala Madonnu nosila meso kao odjeću, Lil Nas X danas pleše striptiz Sotoni u spotu, a Desingerica udara ljude tenisicama ne bi li istjerao demona iz njih.

Zabavna pjesma koja je profitirala od queerbaitanja za strejtove

Granične ličnosti puno lakše smisle i/ili naprave nešto granično u svrhu šokiranja javnosti jer su navikle funkcionirati u tom modusu. Nakon dovoljno osuđivanja čovjek otupi. Slično kao što ja doživljavam negativne komentare koji pretpostavljaju da se stidim vlastite arogancije, pretpostavljam da i gejevima nije neka uvreda kad ih vjerska zajednica osudi za nepoćudnost. Kako bi i bila uz toliko protuargumenata?

Ovo je pjesma o analnom primanju, pazite što pjevate, rokeri!!!!

Zabrinjavajuće je što toga ima sve manje, ali je i dosta indikativno.

Prisjetimo se ex-Yu rocka. Prljavo kazalište je još ‘79. imalo otvoreno gej pjesmu Neki dečaci.

Legendarni komentari: “Ja sam za slobodnu mušku ljubav” - “A ja nie” - “Ok”

Javi mi od Zabranjenog pušenja, Mandićevo kopiranje David Bowie stilskih odrednica, Balada o čvrstim grudima, Ana u izvedbi Videosexa, provokacija Željka Bebeka u spotu Ovaj ples dame biraju, Idoli i Retko te viđam sa devojkama koju su obradile i cure iz E.N.I.-ja u verziji koja zvuči puno blaže u odnosu na original koji izvode muškarci (Oftopik: najbolji primjer promjene interpretacije samo zbog roda izvođača je Irreplaceable slavne Beyonce koju je izvorno pjevao Ne-Yo, ali su mu predložili da to pjeva žena jer zvuči mizogino. U njenoj izvedbi ne zvuči nimalo mizandrično!) i njihov poljubac na Porinu... Bilo je toga. Naš recentni spot za Sedam godina vrlo je lako mogao otići u smjeru preokreta da je Fani Solomun cijelo vrijeme slinila za boljom polovicom svog nesuđenog dragog. Ali to bi bilo queerbaitanje za strejtove pa smo preskočili.

Ali to su sve devedesete. Što se događa u novije vrijeme? Osim izuzetnog (premda podrugljivog) Ljetnog hita u izvedbi Hladnog piva (i, nategnut primjer, Jovanke Broztitutke u vizualima za Mamu ŠČ!), je li se ijedna pjesma s gej motivima probila u hrvatski mainstream? Što rade naši ljevičari kad nisu u showu Dalibora Petka? Nadam se da gledaju Eurosong i pripremaju se za sljedeću Doru.

Lobiranje gej lobija na Eurosongu

…može biti relevantno samo kao klikbejt. Naravno da je gej publika presudno brojna, ali Nemo nije pobijedio temeljem toga. On je jednostavno bio najmanje opasan izbor za izbjegavanje skandala s Izraelom. Kao i još jedna potvrda da Europa Hrvatsku smatra volatilnom desničarskom vukojebinom čak i kad se može pohvaliti da je poslala kvalitetu. Gej lobiji tu nisu presudili.

Pop kultura oduvijek je puna gej ikonografije jer je gej zajednica, iz ovog ili onog razloga, načelno sklona flambojantnoj i provokativnoj prezentaciji. Čini mi se da Hrvati vide Eurosong kao utočište gejeva samo zato što je to jedini dodir šire hrvatske javnosti s modernom pop kulturom. Ali to je samo sad. Usprkos medijskom dodvoravanju konzervativnim strujama (što je i logično s obzirom na HDZ-ovu čeličnu šaku koja stišće medije koji o njima izravno ovise, pogotovo HRT), globalizacija je učinila svoje i mediji više nemaju gatekeeping svojstvo - koliko god to bilo dobro i loše.

“SO WHO IS GAE?!?!?!?!”

Na žalost glasača HDZ-a i Duple Penetracije, njihovu djecu čeka puno konkretniji dodir s gej kulturom nego što su oni ikad imali. Više gej influencera, više gej glazbenika, više gej glumaca, a najgore od svega: više gej prijatelja.

Sve to sa sobom nosi i više prilika u kojima se može (ne kažem da hoće) ispostaviti i da pederi kojih se treba kloniti ili ih preventivno prebiti imaju karakter koji nije strogo vezan za njihove preferencije u krevetu. One glupe sitnice koje život znače: stavove, perspektive, smisao za humor (iako je to sad degradirano u ukus za memove), lojalnost, poštovanje, koja pametna riječ, a možda čak i prijateljstvo koje im može pomoći u ovim konzervativno odobrenim međuspolnim odnosima.

Pederluk dolazi, konzervativci! Prestanite hodati i klečati za život, trebat će vam triatlon da biste zaustavili roditelja 1 i 2!

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.