Nije se mogla seksati: "Savjetovali su mi da si stavim svijeću u vaginu"

Screenshot: YouTube

AMERIKANKA Shelby Hadden živi s medicinskim stanjem koje joj uništava život, a drugima je nedovoljno poznato. Ta 25-godišnjakinja otkrila je da od 14. godine, odnosno od prve menstruacije, ima vaginizam. Riječ je o nevoljnoj kontrakciji mišićnog zida vagine koja onemogućava penetraciju tijekom seksualnog odnosa, ali pojavljuje se i prilikom umetanja tampona ili na ginekološkom pregledu.

"Nisam mogla staviti tampon i znala sam da nešto nije u redu. Osjećala sam se kao da pokušavam ugurati tampon u rupu koja ne postoji zbog čega sam osjećala snažan bol", rekla je.

Majka ju je nastavila poticati da pokuša koristiti tampone savjetujući joj da stavi vazelina.

"Stajala je pored kupaonice i davala mi upute tvrdeći da samo moram naći pravi kut. Gotovo sam mogla čuti njeno kolutanje očima dok viče da stavim još vazelina. No znala sam da mi vazelin neće pomoći", dodala je Shelby.

Uslijedile su priče o prvim seksualnim iskustvima njenih prijateljica, a ona se osjećala izolirano i usamljeno sa svojom tajnom.

"Bila sam kod brojnih liječnika i nijedan nije znao što mi je i kako to izliječiti. Govorili su da se trebam opustiti, no to je teško kad znaš da te očekuje velik bol. Neki su mi savjetovali da se napijem prije intimnog odnosa", rekla je.

Jedan ginekolog savjetovao joj je da kupi najtanju svijeću i umetne je u vaginu tijekom menstruacije. Drugi joj je preporučio Kegelove vježbe, no od njih su joj mišići bili napetiji, a penetracija teža.

Tijekom jednog pregleda, medicinska sestra držala joj je koljena jer je liječnici dosadilo što ih je stiskala kad god bi joj se približila.

Na fakultetu je pokušala umetnuti svijeću u vaginu, a taj pokušaj završio je u krvi i bolovima.

"Shvatila sam da budućnost neće biti onakva kakvom sam je zamišljala, neću se udati i imati djecu. Toliko toga ovisi o jednom dijelu tijela", ispričala je.

Stvari su se promijenile kad je krenula kod fizikalne terapeutkinje koja je bila specijalizirana za bol u zdjelici. 

"Rukama me rastezala, a kod kuće sam imala plastične dilatore, slične penisu, različitih dimenzija. Nakon toga mogla sam s 21 godinom početi koristiti tampone", ispričala je.

Odlučila je izgubiti nevinost, no prvi seks nije prošao onako kako je zamišljala. Osjetila je strašan bol i rekla mu da prestane. Kako je ispitivao zbog čega, rekla mu je da pati od vaginizma.

"Počeo se smijati nakon što sam mu potpuno gola otkrila svoju najdublju, najprivatniju i najbolniju tajnu. Kad smo se obukli, rekao mi je da me više ne želi vidjeti", opisala je.

Krenula je posjećivati fizikalnu terapeutkinju koja joj je pomogla da opusti mišiće i trenira ih na različite načine, te seksologa. Nastavila je vježbati kod kuće s plastičnim dilatorima. Kaže da je danas više-manje izliječena. Više ne ide na terapije, a vježba kod kuće. Seks joj nije toliko bolan, a o svom problemu progovorila je u kratkom filmu koji je objavila na YouTubeu.

Pročitajte više