Nije vam jasno u čemu je stvar s Taylor Swift? Ovih 10 pjesama bi vam moglo pojasniti

Foto: Press

TAYLOR SWIFT ima pjesmu godine, Taylor Swift je sa samo 33 godine ušla na Billboardovu ljestvicu najvećih izvođača svih vremena, Taylor Swift zarađuje više od 13 milijuna dolara po koncertu, za koncert Taylor Swift je tolika potražnja da se za kupovinu karata moralo predbilježiti mjesec dana unaprijed, fanovi Taylor Swift na koncertu izazvali potres magnitude 2.3 po Richteru...

Svakodnevno to čitate po portalima i slušate na društvenim mrežama, a vi od njenih pjesama znate samo Shake It Off, 22, Love Story i eventualno Anti-Hero te vam nije jasno - što je dovraga s ljudima i u čemu je stvar s Taylor Swift?

Tvrdokorni swiftiesi će svakome tko nije upoznat s punim glazbenim djelom ove 33-godišnjakinje reći samo jedno - ako mislite da su gore navedene pjesme ono što obilježava Taylor Swift, onda možete računati da zapravo nikad niste ni čuli njenu glazbu.

Žanr koji je nemoguće odrediti

Taylor Swift je započela kao teen country senzacija koja je uvijek pomalo koketirala s popom, sve do albuma 1989 kojim je uspjela nešto što (osim možda Dolly Parton) nitko prije nje nije - potpuno je promijenila svoj glazbeni žanr. Country je potpuno nestao, Taylor se prebacila na čisti pop, a zatim, kao da je oduvijek u njemu, počela diktirati trendove u tom žanru. 

I baš onda kad su mnogi pomislili da je to njen doseg, došla je pandemija i s njom albumi Folklore i Evermore na kojima se Taylor poigrala žanrom folka i upisala se u američku i svjetsku glazbenu povijest kao jedan od najvećih tekstopisaca svih vremena.

Na albumima Lover i Reputation poigrava se i rapom (na svoj način, naravno), a ima tu i nešto žešćih "rock" zvukova (pa čak i na ranijim albumima poput Speak Now, s pjesmom Haunted).

Swift ili Shakespeare?

"Je li ovo napisala Taylor Swift ili Shakespeare?" veoma je popularna igra posljednjih godina na društvenim mrežama. Naime, Taylor Swift je postala takav fenomen isključivo zahvaljujući svojim nevjerojatnim stihovnim kvalitetama, mudrom korištenju metafora, a onda i svih ostalih stilskih figura, zbog čega neki njenu glazbu opisuju kao "glazbu za one koji su u školi voljeli čitati lektiru". 

@umnduluth Taylor Swift or Shakespeare? Will these UMD students get it right? 👀 #UMNDuluth #UMDBulldogs #taylorswift #eras ♬ original sound - University of Minnesota Duluth

Najbolje pjesme Taylor Swift možete preslušavati iznova i iznova i uvijek ćete u njima pronaći nešto što vam je ranije promaknulo. Često će to biti i poveznica s nekom njenom ranijom pjesmom, što pridonosi hypeu oko njene glazbe - uvijek postoji još nešto što u njenim stihovima možete otkriti.

Donosimo vam 10 pjesama koje će vam možda uspjeti otkriti u čemu je stvar s Taylor Swift.

All Too Well (10 minute version)

Album: Red (Taylor's Version)

Desetominutna verzija pjesme kojom je Swift opisala kratkotrajnu, ali burnu vezu s glumcem Jakeom Gyllenhaalom objavljena je nakon višegodišnjeg inzistiranja fanova. Pjesma je u originalnom izdanju iz 2012. trajala 5:29 minuta, a nakon što je Swift u jednom intervjuu otkrila da joj je to bila najteža pjesma koju je pisala u tom periodu te da postoji verzija od 10 minuta, fanovi su htjeli čuti još.

2021. godine želja im je ispunjena te su dobili emotivnu 10-minutnu verziju koja je popraćena spotom u obliku 15-minutnog filma koji je također režirala Swift. 

Stih koji ju je obilježio: You kept me like a secret, but I kept you like an oath

Champagne Problems 

Album: Evermore

Pjesma zbog koje Taylor Swift na svakom koncertu svoje aktualne turneje dobiva ovacije koje traju i po 10 minuta. Riječ je o pjesmi iz perspektive djevojke koja odbija prosidbu jer nije spremna za brak i koja se nakon toga mora nositi s osudom okoline. 

Albumi Evermore i Folklore, za razliku od ostalih albuma Taylor Swift, nisu inspirirani njenim životom, nego je riječ o izmišljenim likovima. Zbog tih albuma danas postoji i čitava grupa fanova svijeta i likova koje je Swift stvorila za ova dva albuma.

Stih koji ju je obilježio: "She would've made such a lovely bride. What a shame she's fucked in the head", they said / But you'll find the real thing instead / She'll patch up your tapestry that I shred

Cornelia Street

Album: Lover

Cornelia Street je jedna od najomiljenijih pjesama fanova Taylor Swift. Nastala je tijekom 2019. godine i Taylorine veze s Joeom Alwynom (kojom su inspirirani albumi Reputation i Lover). Cornelia Street je stvarna ulica u New Yorku gdje su njih dvoje živjeli zajedno, a u pjesmi Swift zamišlja scenarij u kojem nakon prekida s njim nikad više ne bi mogla proći tom ulicom.

Stih koji ju je obilježio: And I hope I never lose you, hope it never ends / I'd never walk Cornelia Street again / That's the kind of heartbreak time could never mend / I'd never walk Cornelia Street again

August / Betty / Cardigan

Album: Folklore

Ovdje malo varamo s tri pjesme odjednom, no tu su zato što su isprepletene. Na albumu Foklore Swift priča priču o ljubavnom trokutu izmišljenih likova - Jamesa, Betty i Augustine (inače imena su inspirirana imenima djece Blake Lively i Ryana Reynoldsa). 

U pjesmama je riječ o srednjoškolcima - James i Betty su u vezi, no tijekom ljeta u priču upada i Augustine, s kojom James prevari Betty. Tri pjesme ispričane su kroz tri perspektive - Betty je ispjevana kroz perspektivu Jamesa, August kroz perspektivu Augustine, a Cardigan kroz perspektivu prevarene Betty.

Riječi kojima se iste situacije opisuju u različitim pjesmama mijenjaju se kako se mijenja percepcija likova.

Stihovi koji su ih obilježili: A friend to all is a friend to none / Chase two girls, lose the one / When you are young, they assume you know nothing (Cardigan) - So much for summer love and saying "us" / Cause you weren't mine to lose / You weren't mine to lose, no (August) - If I told you it was just a summer thing? / I'm only 17, I don't know anything / But I know I miss you (Betty)

The One

Album: Folklore

Jedna od omiljenih i po mnogima najtužnijih pjesama Taylor Swift govori o žaljenju za izgubljenom osobom koja je trebala biti "the one".

Stih koji ju je obilježio: But we were something, don't you think so? / Roaring 20s, tossing pennies in the pool / And if my wishes came true / It would've been you

My Tears Ricochet

Album: Folklore

Jedan od najvećih hitova na koncertima trenutne turneje i pjesma za koju i sama Swift kaže da je jedna od najbolnijih koje je napisala. Govori o razvodu, odnosno o trenutku kada osobe koje su bile najbliže postaju potpuni stranci. "Osoba kojoj si vjerovao više nego ikome na svijetu postaje osoba koja te može povrijediti na najbolnije načine", objasnila je Swift jednom ideju iza pjesme.

Stih koji ju je obilježio: And if I'm dead to you, why are you at the wake? / Cursing my name, wishing I stayed / Look at how my tears ricochet

Exile (ft. Bon Iver)

Album: Folklore

Duet s Bon Iverom opisuje prekid veze iz perspektive obje osobe u isto vrijeme. Naslov je tu kao metafora za progon/izgon iz rodne zemlje, odnosno u slučaju ove pjesme progon iz nečijeg srca.

Stih koji ju je obilježio: I think I've seen this film before / And I didn't like the ending / You're not my homeland anymore / So what am I defending now?

The Last Great American Dynasty

Album: Folklore

The Last Great American Dynasty je tu kao dokaz da Taylor Swift, suprotno uvriježenom mišljenju, ne pjeva samo o tužnim ljubavima. Pjesma je inspirirana stvarnim povijesnim osobama, Rebekom Harkness, udovicom Williama "Billa" Halea Harknessa, nasljednika kompanije Standard Oil koji je ubrzo nakon vjenčanja preminuo od srčanog udara.

Rebekah je nastavila živjeti u njihovoj vili na obali Rhode Islanda koju sad posjeduje - Taylor Swift.

Stih koji ju je obilježio: 50 years is a long time / Holiday House sat quietly on that beach / Free of women with madness, their men and bad habits / And then it was bought by me

Dear John

Album: Speak Now (Taylor's Version)

Pjesma s početaka karijere Taylor Swift, kojom je zapravo i počela prva prava histerija swiftiesa. Posvećena je (iako na sudu to nikad nije potvrđeno, mada je Mayer pokušavao) Johnu Mayeru, glazbeniku s kojim je Swift bila u kratkoj vezi kad je imala samo 19 godina.

Mayer je bio (i ostao) 12 godina stariji od nje, što se Swift nije ustručavala otkriti u pjesmi u kojoj se obračunava s bivšim partnerom. Pjesma je zamišljena kao pismo u kojem tad još tinejdžerica Swift objašnjava svoju stranu priče.

Stih koji ju je obilježio: And I lived in your chess game / But you changed the rules every day

Would've Could've Should've

Album: Midnights

Pjesmu s novog albuma Midnights je napisala u suradnji s Aaronom Dessnerom (The National) i zapravo je nastavak spomenute Dear John. Would've Could've Should've napisana je iz perspektive 30-godišnjakinje koja s odmakom gleda na svoju mladenačku vezu (opisanu ranije u Dear John).

Stih koji ju je obilježio: If clarity's in death, then why won't this die?

Pročitajte više