Nikada ne hodajte bosi po bazenima i saunama, evo i zašto

Foto: Shutterstock

DOLASKOM toplijih dana uskačemo u laganiju odjeću i hvatamo svaku zraku sunca koju možemo. Ne samo mi, nego i naše noge, dugo skrivane u zimskoj odjeći i obući. Kako i stopala postaju izložena pogledima s njima "na sunce" mogu izaći i neki zdravstveni problemi. Koža stopala koja nije njegovana nije nimalo privlačna, a nisu ni gljivične infekcije nožnih prstiju, noktiju i tabana, koje pogađaju mnoge.

Gljivice najbolje rastu na toplim, vlažnim mjestima. Možete ih dobiti ako hodate bosonogi po javnim mjestima kao što su bazeni, tuševi i saune. Isto tako možete ih dobiti ako dijelite ručnik, škarice ili grickalicu za nokte s osobom koja ima gljivičnu infekciju.

Stopala su najčešće meta dviju vrsta gljivičnih infekcija: gljivične infekcije kože stopala - tzv. "atletsko stopalo" i gljivične infekcije noktiju - onihomikoze.

"Atletsko ili sportsko stopalo“ (tinea pedis) uzrokuju gljive iz roda dermatofita, koje se lako razmnožavaju u toplim i vlažnim uvjetima kao što su zatvorene tenisice i znojne čarape. Ova infekcija češće se javlja kod sportaša, otuda joj i naziv. Isto tako češće obolijevaju muškarci jer nose tenisice i zatvorenu obuću i kad su vani visoke temperature.

Prvi simptomi sportskog stopala su suha i perutava koža, najčešće između nožnih prstiju i na tabanima. Oni koji se aktivno bave sportom ili se prekomjerno znoje trebali bi stoga misliti i na prevenciju, te nekoliko puta dnevno mijenjati čarape i obuću. Bitno je da stopala nisu dugo u vlažnom. Isto tako preporuča se tenisice dobro očistiti i dezinficirati, te dobro osušiti prije ponovne uporabe, a ako je moguće redovito izmjenjivati s drugim parom tenisica.  

Onihomikoza (tinea unguium) se s druge strane može javiti i samostalno, bez oštećenja kože stopala. Nokti postaju zadebljani i mijenjaju boju u žutu ili bijelu, ali mogu dobiti i male površinske mrlje pa ljudi često ne reagiraju jer ne prepozaju da je riječ o gljivičnoj infekciji.

Svakom gljivičnom oboljenju treba pristupiti ozbiljno, jer iako to nije težak problem, liječenje je vrlo dugotrajno pošto su gljivice vrlo otporne. Neki puta je za potpuno izliječenje potrebno čak pola godine, ovisno naravno o dubini i površini infekcije, vašoj dobi i drugim prisutnim oboljenjima.

Mnogobrojne su metode liječenja, ali neke su vrlo jednostavne i učinkovite. Otopina ili krema Exoderil nanosi se na oboljelo mjesto samo jednom dnevno što vam može uvelike olakšati cijeli proces liječenja. Namažete ili kapnete i ponovite proceduru tek nakon 24 sata. Iako će svrbež proći već nakon nekoliko dana, potrebno je nastaviti s terapijom još najmanje dva tjedna nakon nestanka simptoma na koži, a sve do izrastanja zdravog nokta ako se radi o onihomikozi.

Gljivične infekcije su naprosto nezgodne i nikako lijepe, stoga imajte na umu kako je bolje "spriječiti nego liječiti", te pripazite na sljedeće: nemojte hodati bosi po bazenima i javnim prostorima. Obujte natikače ili japanke, te se u njima i tuširajte nakon sportske aktivnosti u javnim tuševima. Nakon tuširanja uvijek dobro posušite kožu na stopalima, osobito između prstiju gdje se gljivice vole zavući. Nemojte posuđivati svoju obuću, kao što nemojte nositi ni tuđu.

Ako ste se uspjeli rješiti infekcije znajte i da su gljivice vrlo sklone recidivu odnosno vraćanju i vrlo su otporne. One mogu u ljuskicama kože, koje oboljeli ostavljaju na stvarima koje koriste ostati jako dugo prisutne - osobito u obući.

Više o Exoderil proizvodima pročitajte ovdje.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. 

Plaćeni oglas o lijeku.

Pročitajte više