Nissanov duo u Ženevi

NISSAN će na skorašnjem auto-salonu u Ženevi predstaviti dva inovativna konceptna vozila.

Proizvođač s najjačom 4x4 ponudom za Ženevu je pripremio studiju terenskog vozila budućnosti. Nissan Terranaut je vozilo namijenjeno avanturistima koji žele zaviriti tamo gdje drugi ne mogu ni pješice. Vozilo je osmišljeno kao pokretna radna stanica za znanstvenike, geologe, arheologe i druge avanturiste koji istražuju najizazovnija okruženja planete bilo zbog posla, bilo zbog osobnog zadovoljstva.

U prednjem dijelu vozila ima mjesta za dvije osobe, dok u stražnjem dijelu vozila gdje je smještena sva prateća aparatura ima mjesta za još jednog znanstvenika. Pojedinačno okretno sjedalo s integriranom tipkovnicom nalazi se ispod staklenog stropa i daje potpuni pristup od 360 stupnjeva različitim radnim stanicama ugrađenim u vozilo.

Kako bi se laboratorij mogao uopće smjestiti poseglo se za nekonvencionalnim rješenjima. Suvozačeva strana automobila ima samo jedna vrata, dok se na suprotnoj strani nalazi par vrata, a B-nosač je uklonjen.

19-inčni kotači posjeduje specijalne gume koje je Goodyear posebno osmislio za Terranaut. Probušena guma zadržava vozna svojstva, a tlak zraka u pneumatiku moguće je regulirati iz kabine.

Drugi model u ponudi dobro je poznat Nissanovim fanovima, ali i svim ostalim obožavateljima modernih automobila. Radi se o studiji Pivo, prvi put predstavljenoj u listopadu prošle godine na tokijskom salonu automobila. Gradsko prometalo krasi neobičan izgled, električni pogon i neobičan sustav rotacije kabine oko središnje osi vozila. 

Iako dugačak svega 2.700 mm i širok 1.600 mm, u Pivo se mogu udobno smjestiti tri putnika. Centralno pozicionirano mjesto vozača pomaknuto je prema naprijed, dok su putnici smješteni u stražnji dio vozila.

Zahvaljujući širirni od samo 1.600 mm može se stisnuti u zakrčenim gradskim ulicama i bilo gdje s lakoćom parkirati.

Osim toga, na Nissanovom štandu bit će predstavljeno šest vozila lansiranih u prošloj godini. To su Murano, 350Z Roadster, Pathfinder SUV, pick up Navara King i Double Cab, Micra C+C, te Note, Nissanov novitet u segmentu kompaktnih obiteljskih vozila, koje će biti predstavljeno s početkom prodaje u Europi.

M.N.

Pročitajte više