Nitko ne piše o Đani Smajo pa moram ja

Foto: Press

Izgleda da si IDJ nije stvorio toliku gužvu gomilom talenata s IDJ showa da se ne stigne fokusirati na recentnu pobjednicu.

Neke manje zapažene natjecatelje pametno su reducirali na tzv. IDJ fresh format u kojem, umjesto ulaganja u spot, puste izvođača da pleše u videostudiju i lip synca uz novi singl. Jednostavno i učinkovito!

(Op. a.: jako mi je drago što je ovaj provokativan singl pregledima pomeo ostale jer je Anastasija specifičan potencijal koji mi je prošle godine bio najzanimljiviji, i to u singlu Hot sauce.)

Jednostavno, učinkovito - i jeftino

…što je dobro za Đanu Smajo jer dobije više fokusa od produkcijske kuće. IDJ coin koji je osvojila vrijedi 150 tisuća eura, ali bez prave podrške dobrog tima propali su i puno veći iznosi.

Ovdje se nije previše štedjelo, spot drži vodu i krade iz pravih izvora, malo jednostavnijeg dizanja iz Larosalijinog Saoka u kombinaciji s plesnim studijskim kadrovima - sve je sasvim reprezentativno. Osim možda onog green screena na početku, bilo bi bolje da su se riješili ubrzavanja plesača. Taj dio daje vajbove improviziranih talk showova na manjim hrvatskim televizijama, prepoznat će se tko treba.

Ali nije važan green screen ni skupa kamera, cilj spota je poručiti fanovima da je Đana Smajo legitimna pop zvijezda u nastajanju. Taj dio ipak mora iznijeti ona sama.

I učinila je to korektno, kako bismo trebali i očekivati jer se radi o osobi koja svoj posao doživljava ozbiljno i ima pohvalnu radnu etiku. Nije karizmatična kao Barbara Popović ili netko kalibra Elene Kitić, ali njen karakter nije minus. Ipak, njen glavni zadatak u (bliskoj) budućnosti bit će pronalazak karakterne diferencijacije u odnosu na more mladih talenata. To je još uvijek odvaja od onog osjećaja kad gledate velike zvijezde na ekranu i uopće nemate osjećaj da razmišljaju o kameri koja ih snima.

Previše toga je nedorečeno

Karakterno gledano, pjesma je alarmantno ni tamo ni vamo. Čim Đana sretne svog fatalnog mužjaka, glavna su atrakcija. Nikad ne komuniciraju normalno, sve je provokacija. Sebe još nije pobijedila, ni tri života ne bi je opametila. Za njega se sredila, u vodu pada sve što je prijetila. Ovo će da traje sve dok zvijezde sjaje! Ludilo u dvoje, noći ih se boje! Nikad dosta je! Svatko tko je malo bolje poznaje, zna da, kad joj on nedostaje, samo ostaje!

I tako dalje: neke linije su sasvim u redu, ali većina toga je nemilosrdno naciljana u glave koje u ovom trenutku idu u šoping za ljetne simpatije i brinu o srednjoj školi koju će upisati. I što je najgore, ne izdvajaju Đanu od ostatka IDJ rostera. Vuksan Bilanović, autor mnogih pop basilica, poput Tresi, Tresi Teodore Džehverović, La Miami MC Stojana, Izvini Anastasije i Đaninog prvog IDJ singla Ljubav. Ukratko, bolje nismo trebali ni očekivati.

Vokalno je i dalje korektna i željna beltanja. Ima pohvalne eksperimente poput onog “šta-a-A-a je ovo” u dropu. Ostatak je solidan, ali čeka je još rada na vladanju pjesmom u dionicama na kojima ne koristi visine i silovitost na koju je navikla. Ovo će obaviti posao i približiti je mlađoj publici, ali nije toliko dobro da je kolektivno proglasimo budućom zvijezdom, a to želim čuti od nje čim prije.

Najbolji dio pjesme je… suptilan

Marko Moreno je radio pjesmu (i nije ju loše napravio, iako je mahom formulaična i dosta toga unutra ne teče najbolje jedno u drugo), a on je poznat po suptilnim i mračnim house dropovima, čega se dotaknuo i ovdje. Drop “kud sa sobom, luda sam još za tobom” je najbolji dio pjesme u svakom smislu, Đana zvuči otprilike kako bi trebala konstantno u ovoj pjesmi: autoritativno, samouvjereno i u odgovarajućoj dozi lascivno (pogotovo na kraju vokalnih fraza). Da bar nema scene u spotu u kojoj se previše trudi dok sjedi na motoru, bilo bi još bolje. Ali daleko je od lošeg!

U dropu zvuči malo onako kako zna zazvučati vodeći hrvatski baddie, njena prijateljica Albina Musić. Sposobnost spontanog doticanja ovakvih trenutaka je jedan od glavnih razloga zbog kojih bih volio da Albinu sretne jako dobra pjesma u budućnosti, a isto vrijedi i za Đanu. Ne treba joj toliko bolja pjesma (ovo je sasvim uredno izuzev teksta) koliko joj treba definiraniji karakter.

U suprotnom će uvijek izgledati kao da se previše trudi.

A pop zvijezde se ne trude previše, to je za nas, smrtne budale.

Ocjena

5/10 - dobar drop; tematski i sadržajno previše blisko generalnoj IDJ produkciji; strukturalno je u pjesmi sve na mjestu, ali joj previše treba za obavljanje onoga što je došla obaviti; nije dovoljno slatko za djecu, nije dovoljno provokativno za odrasle. Bit će hit na snazi IDJ showa, ali Đana to ima što god izbacila, pravi je zadatak dizanje profila u višu ligu srpskih zvijezda.

P. S. Petica nije loša ocjena i hrvatski mediji bi trebali o Đani pisati puno više nego o pobjedniku HRT-ovog karaoke showa.

Kronologija mojih članaka o Đani:

>>Đana i IDJ pokazuju svu sramotu hrvatske glazbene industrije

>>Đana vs. pobjednica SuperStara koju ste već zaboravili

>>Splićanka pobijedila u IDJ showu. Zašto Hrvate nije briga?

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.