Nitko nije vjerovao da će biti hit, 30 godina kasnije je najpoznatiji film na svijetu

Foto: Press

NITKO nije mogao predvidjeti niti je bilo tko vjerovao da će niskobudžetni obiteljski film postati ne samo jedan od najvećih hitova 1990. već i božićni klasik obožavan diljem svijeta.

Štoviše, film je toliko omiljen da malo tko vjeruje u uspjeh najavljenog remakea.

Sumnjičav je i redatelj originala Chris Columbus koji je izjavio: "To je gubljenje vremena što se mene tiče. Koja je poanta? Čvrsto vjerujem u to da ne treba ponovno snimati filmove koji su dugotrajni kao Home Alone. Nećete uspjeti ponoviti tu magiju. To se jednostavno neće dogoditi."

Columbus zna o čemu priča jer ni njemu nije pošlo za rukom ponoviti uspjeh originala nakon što je snimio nastavak.

Nitko nije vjerovao da će ovo biti hit

A original na papiru nije budio previše nade da će se pretvoriti u hit koji je samo u SAD-u donio zaradu od gotovo pola milijarde dolara. Premisa o klincu koji ostaje sam za Božić u najboljem je slučaju simpatična, ali nikako ne budi nade za prevelik uspjeh. Na kraju krajeva, ni Columbus nije bio garancija uspjeha, a njegovi najveći hitovi nakon Sam u kući bili su Mrs. Doubtfire i dva najslabija nastavka Harryja Pottera.

No, suprotno očekivanjima, kombinacija simpatične zvijezde Macaulaya Culkina i scenarija koji potpisuje John Hughes stvorila je nešto neočekivano.

Majstor teen hitova osamdesetih na ideju je došao tijekom priprema za put: "Išao sam na odmor i pravio popis svega što moram pripremiti. Pomislio sam i na to da ne smijem zaboraviti klince, a onda sam počeo razmišljati što bi moj desetogodišnji sin radio da ostane sam kod kuće.

I mogao je to biti još jedan od onih kilavih filmova bez oštrice koji se previše pokušavaju svidjeti klincima i njihovim roditeljima, ali Hughes je pogodio u sridu odlučivši da neće napisati još jedan bezubi film za djecu. I daleko od toga da Sam u kući nema i saharinskih trenutaka, ali ima ih taman toliko da vam ne počnu ići na živce.

Hughes je uspio izvući 100 minuta filma koji se savršeno drži i ne popušta pod pritiskom. I naravno da je Culkin zvijezda, ali ne smijemo zaboraviti podršku fenomenalnog dvojca, Joea Pescija i Daniela Sterna, koji svojom glumačkom vještinom daju savršeni balans Culkinu koji se izvlači na svoj magnetizam.

Malo sreće, malo talenta i John Williams

Nasilje se nekima čini ekstremno, ali radi se o crtićkom nasilju koje je toliko apsurdno da trebate biti izloženi udarcu u glavu nalik onima iz filma da biste povjerovali da je ovo prenasilan film za klince.

U isto vrijeme film ima savršeno odmjerenu emocionalnu crtu koja se provlači kroz odnos Kevina i "strašnog" susjeda te njegov komplicirani odnos sa sinom, ali i scenu ponovnog susreta s majkom.

Nikako ne smijemo zaboraviti predivnu glazbenu kulisu holivudske legende Johna Williamsa koji je za svoj rad na filmu Sam u kući nominiran za čak dva Oscara, a nominacija je i više nego zaslužena jer glazba iz Sam u kući mnogima je danas svojevrsni soundtrack Božića. Štoviše, mogli bismo reći da je upravo Williams jedan od zaslužnijih koji su malu indie komediju uzdigli na višu razinu.

No, kao što je to slučaj sa svim uspješnim filmovima, i Sam u kući svoj uspjeh duguje savršenoj kombinaciji sastojaka koji su se u pravom trenutku pod pravim okolnostima našli u pravim rukama. Na sve to dodajte sreću i malo božićne čarolije i imate klasik.

Pročitajte više