Nizozemska neće objaviti bodove žirija nakon što je njihov predstavnik izbačen

Foto: Profimedia

Nakon što je njihov predstavnik na Eurosongu Joos Klein diskvalificiran, nizozemska radio i televizijska kuća AVROTROS objavila je na društvenim mrežama da neće objaviti bodove nizozemskog žirija na natjecanju za pjesmu Eurovizije.

"Sada kada AVROTOS više nije dio velikog finala Eurosonga, ne osjećamo potrebu dijeliti bodove nizozemskog žirija. U dogovoru s Nikkie de Jager, koja je večeras trebala čitati bodove, odlučili smo da to ne učinimo. Baš kao Nikkie, ovu smo večer zamislili drugačije", napisali su.

EBU demantira da je izbacivanje povezano s Izraelom

Podsjetimo, Europska radiodifuzna unija (EBU), koja organizira natjecanje, objavila je da je Klein izbačen s Eurosonga nakon što je švedska policija istražila optužbu za neprimjereno ponašanje prema članici produkcijske ekipe. 

"Nizozemski umjetnik Joost Klein neće se natjecati u velikom finalu ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije", kaže se u priopćenju EBU-a. "Švedska policija istražila je pritužbu članice produkcijske ekipe nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer.  Ne bi bilo primjereno da on nastavi s natjecanjem dok traje pravni proces", dodaje se. 

EBU navodi da ima politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju i da su predani "pružanju sigurne radne okoline za svo osoblje na natjecanju". U službenom objašnjenju organizatora navodi se da je Nizozemac jučer verbalno prijetio radnici produkcije Eurovizije na mjestu održavanja događaja.

Europska radiodifuzna unija rekla je u priopćenju da u incidentu "nije sudjelovao ni jedan drugi izvođač ni član delegacije". "Održavamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na našem događaju i predani smo pružanju sigurnog radnog okruženja za svo osoblje na natjecanju", dodali su.

Mnogi su pomislili da je razlog izbacivanja Joostovo ponašanje prema predstavnici Izraela nakon press-konferencije, kada je pokrivao glavu zastavom da ga ne snime s njom - no EBU je to demantirao.

Pročitajte više