Studenti volontiraju i žive u staračkim domovima da uštede na stanarini

Screenshot: YouTube

HUMANITAS u Nizozemskoj starački je dom u kojemu mogu živjeti i studenti. U ovim ustanovama za njegu starijih osoba, studenti se mogu mogu prijaviti za volontiranje 30 sati mjesečno, a zauzvrat dobiju besplatno stanovanje.

Studenti ovako dobivaju mjesto za život bez ogromne stanarine, kakva bi ih inače čekala da unajmljuju stanove, a umirovljenici dobivaju nekoga tko će ih naučiti kako poslati mail ili kako razgovarati s nekim preko Skypea.

Osim što u tih 30 sate mjesečno umirovljenike upute u osnove moderne tehnologije, studenti ovako pomažu zaposlenicima kojima je ponekad potrebna pomoć u njezi i brizi za umirovljenike.

Često se studenti vrate s koncerta ili predstave pa uvesele umirovljenike sa svojim doživljajima i tako ih vrate u mladost.

Direktor i začetnik Humanitasa, Gea Sijpkes, na ideju je došao 2012. godine kada je nizozemska vlada odlučila ukinuti novčana sredstva za brigu osoba iznad 80 godina kojima pomoć nije nužno potrebna. Sijpkes se tada sjetio da bi mogao povezati dvije društvene skupine koje nemaju pretjerano mnogo novaca - umirovljenike i studente.

Iz Humanitasa kažu da su stanovnici ove ustanove sklopili zaista snažna prijateljstva te da studenti unose radost u živote umirvoljenika. Nerijetko se dogodi da se studenti toliko zbliže s pacijentima da stvore vezu s njima kakvu imaju sa svojim bakama i djedovima.

Pročitajte više