Njemački DJ planira na festivalu puštati elektroničke verzije Wagnerovih djela

Screenshot: YouTube

Njemački DJ ima namjeru elektroničkom izvedbom djela Richarda Wagnera iznenaditi svijet klasične opere na ovogodišnjem Uskrsnom festivalu u Salzburgu. "Ljudi će moći pljeskati, plesati, sjediti i zviždati", rekao je Maximilian Lenz, poznatiji kao Westbam, za dpa u nedjelju.

"Spreman sam na sve", dodao je. Lenz, koji ne skriva svoju nenaklonost klasičnom pjevanju, u četvrtak će predstaviti svoj Wagner-remix Noć ljubavi u Felsenreitschuleu u Salzburgu s orkestrom Gewandhaus iz Leipziga. Ponovljena izvedba planira se u Leipzigu 15. travnja.

Usporedio se s Wagnerom

Usporedio se s Wagnerom kao glazbenikom. "Wagner je bio takav: složio sam glazbenu pozadinu za svoju scenu kako bih pojačao emocije. I na neki način tako DJ tretira glazbu", rekao je. "Ne radi se o tome da se Wagner pretvori u disko", rekao je. Cilj je "spojiti hipnotično i vudu poput beskonačne Wagnerove melodije s intenzivnim Westbamom, odnosno hipnotičkim ritmom".

Lenz kaže da se bori s ekstremima u Wagnerovim djelima kao što su glasnoća, ritam i tempo. "Ja sam dijete punk rocka, novog vala i crne glazbe, a viđeno iz svih tih smjerova, klasična glazba općenito, a posebno Wagner, čini se tako ludom i kompleksnom", rekao je i dodao da nikad nije bio na klasičnoj operi.

"Iako imam poštovanja za neke aspekte, aranžman nota mi se čini čudan i akustički neobjašnjiv", kaže DJ.

Pročitajte više