Njemački glumci režu kosu iz solidarnosti s prosvjednicima u Iranu

Screenshot: Instagram

BROJNI njemački glumci odrezali su si pramenove kose pred kamerama iz solidarnosti s prosvjednicima u Iranu. 

U videu na Instagramu koji traje više od dvije i pol minute poznati Nijemci - Katharina Thalbach, Meret Becker, Lina Beckmann, Ronald Zehrfeld i Jasmin Tabatabai - odrezali su si pramenove kose. Video prikazuje oko 40 ljudi koji to čine uz natpis na engleskom: "SOLIDARNI sa svim LJUDIMA koji trenutno prosvjeduju u Iranu. Vidimo vas. Stojimo uz vas."

 

Prosvjedi su se proširili ulicama iranskih gradova nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru. Državna moralna policija privela ju je jer nije "primjereno" nosila hidžab. Na društvenim mrežama šire se snimke žena kako pale svoje hidžabe i režu si kosu. 

Amini je umrla u bolnici 16. rujna nakon što je pala u komu pod nerazjašnjenim okolnostima i usred optužbi da ju je policija brutalno premlatila. Policija to niječe. Francuski glumci i pjevači, njih pedesetak, snimili su sličan video prošlog tjedna. 

>>Očajne Iranke režu kosu, slavne žene Zapada iz solidarnosti režu ispucale vrhove

Oskarovka Juliette Binoche u kameru je govorila "za slobodu" dok si je rezala pramen kose. U videu su i Isabelle Huppert i Charlotte Gainsbourg.

Pročitajte više