Razlike između uvoznih i domaćih jagoda: Uočite ih po boji, obliku, ali i mirisu

Foto: Shutterstock

Obilježen je Praznik rada, no kada je posao u pitanju, Matka Bagurića nije bilo teško dobiti telefonski ni toga dana. Njegov obrt Bagurić vrijedno radi tijekom cijele godine kako bi se proizvela domaća, kvalitetna i svježa tura domaćih jagoda.

"Ovo nam je četvrta godina kako proizvodimo domaće jagode. Malo imamo problema s uvoznim jagodama jer ih stavljaju po nižim cijenama, no mi svoju cijenu držimo jer garantiramo kvalitetu", započeo je priču Matko Bagurić. Kaže da će kao proizvođač ove godine na hrvatsko tržište plasirati čak 40 tona domaćih jagoda.

"Imamo naše sezonske radnike tijekom cijele godine. Naime, ne bavimo se samo jagodama. Imamo nešto i povrća, poput tikvica, lubenica, kupusa i slično", dodao je Bagurić. Iako je sve popularnije da na našem tržištu rade strani radnici, Bagurić kaže da za to još uvijek nema potrebe. U Opuzenu, gdje se njegov obrt nalazi, još uvijek ima dovoljno domaćih radnika.

"Domaće jagode prepoznat ćete po tome što nisu kalibrirane"

Posao vezan uz jagode počinje već tijekom ljetnih mjeseci, kada se radi plan za iduću godinu. Priprema se zemljište, postavljaju folije i kreće proces navodnjavanja terena. Bagurić kaže da već sada imaju narudžbenice sadnica za iduću godinu. Dodaje da je lako prepoznati domaće jagode. One, naime, nisu kalibrirane.

Foto: Shutterstock

"To znači da nije svaka jagoda iste veličine i nije svaka primjerice jednako crvena. Naše domaće jagode su različite i po veličini, boji, a onda i okusu. Uvozne su uglavnom iste veličine i teško ih je razlikovati", pojasnio je svoju perspektivu Matko Bagurić. U cijelom tom procesu, kaže, domaćim voćarima i nije baš uvijek jednostavno.

"Problematične su cijene. Smatram da nije pošteno da se uvozne jagode prodaju po znatno nižim cijenama od naših. Trebali bismo se usuglasiti i pronaći sredinu jer ovako teško domaći proizvođač može opstati", požalio se Bagurić. Zbog toga, kaže, više puta mu je došlo da odustane, ali jednostavno ne može.

"A što ćemo mi u Opuzenu drugo raditi? Najbolje nam je da se time bavimo jer je takav kraj", kroz smijeh zaključuje Bagurić.

Prepoznajte domaće

Nakon što gotovo cjelogodišnji rad i trud Matka Bagurića završi, ostaje na kupcima da taj rad cijene i prepoznaju. U razgovoru s njim doznali smo nekoliko načina na koje možemo prepoznati domaću jagodu.

Boja peteljke – Ako je peteljka tamnija, to znači da jagoda duže stoji. Na tek ubranim jagodama ona je blijedozelene boje. Obično takvu peteljku imaju domaće jagode iz berbe jer nisu prošle "vožnju preko granice" u dostavnim vozilima

Foto: Shutterstock

Boja jagode – Kako je Matko Bagurić i naglasio, uvozne jagode uglavnom su sve iste boje. Radi se o nijansi jarko crvene, dok domaće ne moraju biti takve. One se razlikuju, pa tako boja može varirati prema tamnije crvenoj, svjetlocrvenoj i slično

Oblik jagode – Nemojte dozvoliti da vas pokoje puknuće i deformitet oblika jagode zavara jer upravo to može biti pokazatelj da se radi o domaćem uzgoju. Dok uvoznici teže blistavom savršenstvu, u domaćem uzgoju može se dogoditi puknuće, deformitet oblika ili nešto tome slično. Radi se o potpuno normalnoj i prirodnoj pojavi. Dakle, domaće jagode uglavnom su različitih oblika

Miris jagode – Vjerujemo da ne moramo previše pisati o ovoj stavci jer miris domaćih jagoda osjeti se daleko. Uvozne često nemaju nikakav miris ili on tek pomalo podsjeća na jagodu. Tajna je u suncu kojem su domaće jagode izložene, pa se stvaraju prirodan miris i bogat okus jagode.

Na kraju, najbitnije je da se pouzdate u deklaraciju. Jagode iz domaćeg uzgoja imaju naglašenu deklaraciju domaćeg proizvođača kojem možete vjerovati.

Kako bi svježa domaća jagoda u što kraćem roku stigla od hrvatskih proizvođača do stolova potrošača brine ENNA Fruit, vodeća tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća u Hrvatskoj i regiji. U suradnji s hrvatskim proizvođačima ENNA Fruit, plasirajući proizvode koji su domaći, kod hrvatskih kupaca ostvaruje povjerenje.

Foto: Matija Vuri, Otkupni centar ENNA Fruita u Opuzenu

ENNA Fruit surađuje s više od 1000 hrvatskih kooperanata kojima nudi savjete svog stručnog tima, pomoć pri organizaciji proizvodnje i otkup kroz dugoročne ugovore. Ključan su suigrač domaćim proizvođačima jer s njima u suradnji potiče se domaća proizvodnja uz napredna znanja i tehnologiju. Rezultat te suradnje je domaće voće i povrće koje je prepoznato na tržištu po svježini i okusu.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Energia naturalis te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više