Nova Lova: Najbolji način kako pokrasti gledatelje i od njih napraviti budale

IAKO nas u kvizovima poput "Kunolovca" ili "Nove Love" uvjeravaju da je baš njihova emisija najbolji način kako najbrže zaraditi novac, i to dok drugi spavaju, čini se kako njihove tvrdnje ne drže vodu. Naime, u emisiji "Nova Lova" na Novoj TV, bilo je postavljeno jedno pitanje matematičke prirode, a kao i u većini slučajeva, nitko nije znao "točan" odgovor. Kao i uvijek, gledatelji su zvali te nekoliko puta ponudili točan odgovor kojeg voditelj nije prihvatio.

Prema njihovim kalkulacijama, točan odgovor na zadatak koji glasi: (1x2+82)-75-2x4-7+4x3-(2x2+1x12)+2-5+72x4-10+11, je 291. Ako pokušamo riješiti ručno, ali i kalkulatorom, odgovor na postavljeno pitanje će biti 276, kao što je nekolicina pozivatelja i ponudila. Ako pak pokušamo zbrojiti sve brojeve, ne obazirući se na ostale matematičke znakove, kao što piše na ekranu, 291 opet nije točan odgovor jer zbroj svih brojeva iznosi 301.

"Produkcija emisije 'Nova lova' provjerila je rješenje koje je ponuđeno u navedenoj igri i ono je ispravno. U konkretnom slučaju riječ je o logičkoj igri koja je sastavljena od rimskih i arapskih brojeva, te ih je potrebno zbrojiti prema određenom ključu. U toj igri je nagrađeno sedmero gledatelja koji su ponudili svoje odgovore", odgovor je PR-ice Nove TV, Lidije Bukovac.

Jednadžbu smo pokušaliriješiti na još nekoliko načina, ali svejedno zbroj nije bio 291. Ako zadnja dva broja IO i II, koje bi neki protumačili kao 10 i 11, pretvorimo u rimske brojeve, zbroj ispadne 282, što ponovno nije njihov konačni odgovor. Kada bi obratili pažnju na predznake ispred brojeva, odnosno pretvorili pojedine u negativne i ponovno ih sve zajedno zbrojili konačan rezultat bi ispao 99 što je znatno manje od 291.

Kao da nije dovoljno što kradu novac pomoću svojih "brzih" telefonskih linija i rotirajućih gljiva koje "će svaki tren ubaciti nekog u eter", već su počeli raditi budale od naivnih gledatelja.

A.M.
Foto: Nova TV

Pročitajte više