Novi Chevrolet Corvette napada Ford GT 40

SASVIM je sigurno da će Chevrolet uskoro objaviti prve službene snimke nove generacije Corvette. I to nije sve, tim stručnjaka već razvija specijalnu izvedbu, koja će pokušati ugroziti poziciju zasad neuhvatljivog Forda GT40.

Glavni inženjer, Dave Hill najavljuje da će Z06 izvedba raspolagati s barem 500 KS, što je 25 % više od trenutne izvedbe.

"Ništa bez obujma"- rekli bi Amerikanci, pa ne čudi što će novu Vettu pokretati small-block V8 agregat obujma čak 7.000 ccm. Povijest se ponavlja, jer tako glomazan motor imala je Corvettina generacija iz 1960. godine.

Šlag na torti je specijalna izvedba tzv. ultra-performance model koji bi Fordovoj nemani trebao konkurirati s barem 600 KS ispod poklopca motora. Da bi se isti dostigao, biti će potrebno smanjiti masu serijskog modela za nekoliko stotina kilograma (primjena kompozitnih materijala), a možda čak i motor opremiti turbo-punjačem.

Novi motor je samo jedan od projekata novog Performance Build centra smještenog u Wixomu, Michigan. Dotični centar bi prve super-sportske motore mogao početi isporučivati krajem 2005. godine, a njegov kapacitet iznosi čak 10.000 motora godišnje.

Model na tržište neće stići prije 2006. godine, a očekuje se da njegova cijena ne bi trebala prelaziti 100.000 USD, što je dvostruko više od trenutne Z06 izvedbe (405 KS). Izvedba je u kuloarima već prozvana "Blue devil", što dovoljno govori o Chevroletovim aspiracijama.

Pročitajte više