Novi dokumentarac tvrdi da se na popularnoj destinaciji nalaze ostaci Atlantide

Screenshot: Amazon Prime

TAJANSTVENA Atlantida je (ponovno) pronađena, a (ovaj put) nalazi se na Malti. Tako barem tvrde istraživači iz novog dokumentarca Amazon Primea. 

Autori dokumentarca "Proof That Left Historian Speechless" (''Dokaz koji je povjesničare ostavio bez teksta'') tvrde da ostaci ovog mitskog mjesta, koje je prvi opisao grčki filozof Platon, čine skupinu otoka u Sredozemnom moru. 

Prema njihovim tvrdnjama, grupa otoka na teritoriju Malte odgovara Platonovom opisu Atlantide nakon što je nastradala u velikom zemljotresu. 

Dokumentarna serija koju je 2018. objavio Amazon Prime navodi da su se nakon golemog potresa neki otoci odvojili od kopna te da su upravo oni ostaci legendarne Atlantide. 

"Malta je prije nekoliko tisuća godina razorena katastrofalnim potresom i erupcijama vulkana. Ocean je potopio niže dijelove zemlje, a s vremenom je na tom mjestu nastalo Sredozemno more. Viši dijelovi zemlje su se formirali u otoke. Prema Platonu, Atlantidu je također potopila erupcija vulkana, a filozof je njene razbacane ostatke opisao kao kostur. Posljednja dva stoljeća ti su otoci zbunjivali istraživače i znanstvenike", navodi se u dokumentarcu. 

Ovo nije prvi put da netko tvrdi da je pronašao Atlantidu. Primjerice, 2017. objavljene su snimke drevnog grada Nan Mandol usred Pacifika za koji su arheolozi tvrdili da zbog svoje specifične strukture podsjeća na opise Atlantide iz Platonovih djela.

Pročitajte više