Novi Grand Cherokee

UOČI početka njujorškog sajma automobila Jeep predstavlja obnovljenu verziju popularnog modela Grand Cherokee.

Vanjski je izgled tek blago izmijenjen, a dizajnerska su osvježenja na prvi pogled teško uočljiva. Pomniji pogled otkriva dublju masku hladnjaka te nešto zaokruženije farove. Maglenke su također nešto spuštenije radi bolje učinkovitosti.


Pod haubom se mogu naći ni manje ni više nego pet motora od kojih je jedan potpuno novi. 4,7 V8. razvija 291 KS te 437 Nm zakretnog momenta što predstavlja povećanje od 6 % u odnosu na prethodnika. S obzirom na "čuvenu" štedljivost američkih motora veseli mogućnost korištenja 85% etanola (E85).

U ponudi će se također naći i 3,7 V6, zatim 5,7 V8 HEMI te 6,1 V8 koja dolazi uz SRT-8 verziju. Rijetkost na američkom tržištu predstavljat će dizelska izvedba 3,0 V6.


Iako fotografije interijera još nisu dostupne, Jeep posebno ističe SIRIUS Backseat TV - mogućnost praćenja satelitskog programa koristeći pomične antene i prijemnik. Audio sustav je opremljen 20 gigabajtnim tvrdim diskom za pohranjivanje glazbe i fotografija.

Značajnu novost predstavlja nova tehnologija HID (high intensity discharge) koja omogućuje do tri puta veću razinu svjetlosti od konvencionalnih farova. Snop svjetla automatski se podešava što možemo shvatiti kao dodatak aktivnoj sigurnosti.


Od dodataka vezanih za napredne terenske mogućnosti  izdvajamo Hill Descent Control za sigurno spuštanje opasnim nizbrdicama te Hill Start Assist za lakše kretanje uzbrdo. Kao opcija tu je i Trailer Sway Control za sigurnije tegljenje prikolica.

Cijene naravno još nisu poznate, a blaga poboljšanja daju nadu da se neće znatnije mijenjati.

B.I. 

Pročitajte više