Novi iPhone ostavio kupce u čudu: 1000 dolara za mobitel bez osnovne opreme?

Foto: Press

NOVI Appleovi pametni telefoni i satovi više neće u pakiranju dolaziti s adapterom za punjenje niti EarPods slušalicama. U pakiranju ćete ubuduće, osim uređaja i uputa, pronaći samo USB-C/Lightning kabel dok ćete se za adapter morati pobrinuti sami. Odnosno kupiti ga naknadno.

>>Kupci su nezadovoljni: Veliki Appleov "ekopotez" izgleda kao još jedno uzimanje love

Taj Appleov, kako oni kažu ekološki, potez naišao je na brojne reakcije, kritike, ali i ismijavanje. "Zamisli, štediš lovu za novi iPhone, koristiš ga čitav dan i onda moraš opet štedjeti za punjač", "Sutra će prodati samo kutiju s jabukom na njoj", "Kao trebao bih platiti 1000 dolara za mobitel bez punjača i slušalica? Samsung, čekajte me", "1000 dolara za mobitel bez osnovnih stvari, bez punjača?" samo su neki od komentara.

Brojnim memeovima na tu temu pridružio se i Appleov konkurent Samsung. Oni su na jednom od svojih profila na društvenim mrežama objavili fotografiju svog adaptera za punjenje uz jednostavan opis: "Dolazi uz vaš Galaxy."

"Galaxy ti daje ono što tražiš. Od najosnovnijeg kao što je punjač, ​​do najbolje kamere, baterije, performansi, memorije, pa čak i 120Hz zaslona", napisali su.

Slično je napravio i Xiaomi. "Ne brinite se, mi nismo ništa izvadili iz kutije s Mi 10T Pro", napisali su oni uz snimku.

 

Ekopotez ili "ekopotez"?

"Mušterije imaju preko 700 milijuna Lightning slušalica, a velik broj prešao je na bežično korištenje. Isto tako, postoji preko dvije milijarde Appleovih adaptera, a da ne spominjemo milijarde adaptera drugih proizvođača. Maknut ćemo te proizvode iz pakiranja čime smanjujemo ugljikove emisije i izbjegavamo rudarenje i upotrebu vrijednih materijala", rekla je Lisa Jackson, potpredsjednica Appleove inicijative za okoliš, objašnjavajući najnoviji Appleov potez.

I dok neki pozdravljaju ovaj potez, stručnjaci za održivost prilično su skeptični i tvrde da će Apple ovim potezom vrlo malo utjecati na sve veći problem gomilanja elektroničkog otpada.

Valja naglasiti i da manje sadržaja znači manje pakiranje, a manje pakiranje znači 70 posto više proizvoda koji stanu na palete tijekom prijevoza.

Apple je oduvijek isticao svoja nastojanja da smanji toksične komponente u svojim proizvodima pa tako često spominje "staklo bez arsena" i "komponente bez berilija". Međutim, micanje adaptera i EarPodsa iz pakiranja Appleovih proizvoda je tek 0,05 posto godišnjeg rasta e-otpada ili 25 tisuća metričkih tona.

Treba naglasiti i da se Apple ni ovog puta nije odmaknuo od svojih Lightning kablova koji koriste samo njegovi uređaji. Dok su svi na kablovima s USB-C konektorima, Apple nije, što znači da oni nemaju univerzalni kabel koji spaja više uređaja, nego korisnici moraju koristiti dva kabla ako istovremeno pune iPad i iPhone.

Tu je i problem sa starim adapterom. Naime, ako ste prošle godine kupili iPhone 11, imate onaj s USB-A ulazom. Novi iPhone 12 dolazi s USB-C konektorom. Dakle, ne možete koristiti taj, nego morate kupiti novi ako već nemate takav adapter drugog proizvođača.

iPhone 12 u četiri varijante

Apple je prije nekoliko dana predstavio iPhone 12 u četiri varijante te pametni zvučnik HomePod Mini. Direktor Applea Tim Cook naglasio je da iPhone prvi put dolazi s podrškom za 5G mreže.

Prvi je predstavljen osnovni iPhone 12, koji se može pohvaliti novim dizajnom s ravnim bridovima i kućištem od aluminija i stakla, a njegov OLED Super Retina XDR zaslon ima dijagonalu od 6,1 inča. Uređaj je 11 posto tanji od iPhonea 11, 15 posto manji i 16 posto lakši.

Ekran je puno izdržljiviji zbog keramičkog štita. Pokreće ga A14 Bionic, za koji iz Applea ističu da je najbrži čip u pametnim telefonima. Ima dvije 12 MP kamere, klasičnu i širokokutnu. Može se pohvaliti poboljšanom kvalitetom snimanja u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Dolazi u pet boja, bijeloj, crnoj, crvenoj, zelenoj i plavoj. 

Početna cijena iPhonea 12 je 799 dolara.

Predstavljen je i iPhone 12 Mini. Riječ je o najmanjem, najlakšem i najtanjem 5G mobitelu na svijetu. Karakteristike su iste kao kod "dvanaestice", uz manji ekran od 5,4 inča. I on ima Super Retina XDR zaslon te identične kamere. 

Cijena će mu iznositi 699 dolara.

Predstavljeni su i modeli iPhone 12 Pro i Pro Max. Model Pro ima čelični obrub i keramički zaštitni sloj te dolazi u crnoj, bijeloj, plavoj i zlatnoj boji. Zaslon mu je uvećan na 5,8 inča, dok zaslon modela Pro Max iznosi 6,7 inča.

Od obične linije 12 razlikuju se i po kamerama, koje snimaju Deep Fusion snimke na sve tri stražnje te na prednjoj kameri. Kamere imaju 47 posto veći senzor, a stabilizacija slike je pet puta brža.

iPhone 12 Pro će se prodavati za 999, a Pro Max za 1099 dolara.

iPhone 12 i iPhone 12 Pro mogu se naručivati od 16. listopada, a u prodaju dolaze 23. listopada. iPhone 12 Mini te 12 Pro Max u prodaji će biti od 13. studenog.

Pročitajte više