Novi Netflixov dokumentarac oduševio gledatelje: "Najbolji film koji sam pogledala"

Foto: Press

Brojni korisnici društvenih mreža puni su riječi hvale za novi Netflixov dokumentarac Black Barbie: A Documentary.

Film govori o Barbie lutki Afroamerikanki, koja se počela prodavati 1980. godine i njezinom utjecaju na tamnopute djevojčice. Naime, tamnoputa Barbie pomogla je malenim Afroamerikankama da shvate da zbog svog svoje boje kože nisu ništa manje vrijedne od ostalih djevojčica. Dotad je klasična Barbika svijetle puti, plave kose i plavih očiju smatrana simbolom ljepote i ženstvenosti.

Black Barbie režirala je Lagueria Davis, a film se bavi utjecajem koji su imale tri Afroamerikanke koje su bile zaposlene u kompaniji Mattel - Mae Mitchell, Kitty Black Perkins i Stacey McBride-Irby. Njih tri su odgovorne za nastanak tamnopute Barbie, a Mae Mitchell je teta Laguerie Davis, pa je redateljica mnogo informacija doznala iz prve ruke.

 

"U prvih nekoliko godina smo istraživale i razvijale scenarij. Nakon toga smo pokušavale pronaći sredstva za snimanje filma. Lagueria nije željela da ovaj film bude posvećen Mattelu koji će joj diktirati što će reći. Kada namjeravate što više ispoštovati kulturu, stvari mogu potrajati malo duže", rekla je producentica Aaliyah Williams.

Brojni korisnici društvenih mreža ustvrdili su kako ih je ovaj dokumentarac oduševio te da se čini da je Barbie redateljice Grete Gerwig, koja je zaludjela publiku prošlog ljeta, dobila konkurenciju. "Ovo je najbolji dokumentarac koji sam ikada pogledala", "Film je u meni probudio najdublje emocije. Predivno odavanje počasti Afroamerikankama", "Rasplakala sam se gledajući ovaj film", neki su od komentara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.