Novi PS5 sigurno će izaći, ali hoće li se to dogoditi već iduće godine?

Foto: Press

U POSLJEDNJIH nekoliko tjedana na društvenim mrežama i u dijelu medija sve su glasnija nagađanja o izlasku nove i unaprijeđene verzije mnogima još uvijek nedostižne Sonyjeve konzole.

Naravno, riječ je o Pro modelu PlayStationa 5 koji bi se, tvrde neki izvori, već iduće godine mogao pojaviti u izlogu. Iako je riječ o nagađanjima, to i ne bi bilo preveliko iznenađenje jer Pro verzija četvorke također se pojavila tri godine kasnije.

Ipak, ovog puta situacija je malo drukčija jer velik broj kupaca još se uvijek nije dokopao ni originalne verzije petice koja je i dalje izuzetno tražena diljem svijeta. I dok bi nekima ovo moglo zvučati neobično, upravo bi Pro verzija mogla promijeniti ili barem popraviti razloge nedostupnosti.

Naime, osim preprodavača koji su pokupovali velik broj konzola koje prodaju i po nekoliko puta većoj cijeni, iz Sonyja tvrde da je problem i u pandemiji koja je na mnoge načine usporila proizvodnju i distribuciju konzola. Nestašica čipova svakako je pridonijela nestašici konzola, a prema riječima Sonyjevog izvršnog direktora Hirokija Totokija, upravo bi redizajn mogao biti jedno od rješenja: "Primjerice, mogli bismo pronaći nove dobavljače ili mijenjati dizajn kako bi se nosili s nestašicom čipova."

Neka predviđanja su da bi se nestašica čipova mogla razvući na cijelu iduću godinu, a DigiTimes pak piše kako bi produkcija novih konzola mogla započeti u drugom ili trećem kvartalu 2022. Ono što Sony namjerava, prema napisima DigiTimesa, jest koristiti nove procesore koji bi bili jači i učinkovitiji, iako iz svega napisanog nije najjasnije zašto bi Sony do novih čipova dolazio jednostavnije nego do postojećih.

Međutim, ako je to uistinu slučaj, to bi objasnilo zašto Sony neće odugovlačiti s prvim pojačanjem petice.

Među poboljšanjima o kojima se šuška svakako je 8K rezolucija i veći SSD, a na "listi želja" je i novi dizajn same konzole koja bi bila manja, praktičnija i koja bi zadovoljila tzv. "Ikea test". Osim toga, šuška se i o cijeni od 600 do 700 dolara.

I ponovo, sve su ovo samo puka nagađanja, ali budući da je Pro verzija potpuno očekivan potez, ovo ne spada među suluda nagađanja na kakva ponekad nailazimo.

Pročitajte više