Novinarka Indexa o slučaju Ristović na Novoj S: Društvo je rijetko na strani žene

Screenshot: Nova S

NOVINARKA Indexa Marina Radoš jutros je gostovala u emisiji srpske televizije Nova S gdje je govorila o pravima žena u društvu nastavno na njezin tekst o Nikolini Ristović - "Zašto Hrvati maštaju o tome da će Nikolina Ristović završiti na blagajni?", koji je privukao pažnju u regiji.

"Mislim da sam odgovorila na pitanje koje sam postavila u naslovu. Ja ne poznajem Nikolinu, ali je ona jedna junakinja s naslovnih strana čijem se padu, nažalost, brojne žene na našim područjima zaista raduju", rekla je Marina u emisiji. 

Osvrnula se na sve žene u našem društvu, o njihovom položaju i odnosu društva prema ženama koje odjednom ostaju bez svojih partnera i supruga. Usporedila je i odnos hrvatskih i srpskih medija prema Nikolini. 

"Što se tiče društvenih tretmana prema ženi tu nema razlike, ali mislim da su hrvatski mediji nešto milosrdniji prema ženama nego srpski. Što se tiče medijskog tretmana, gospođa Ristović se nešto bolje provodi u Hrvatskoj.

Ali kada je riječ o ženi koja proživljava dramu na takav način, društvo je rijetko kad na njezinoj strani. Nalazimo se često u situacijama kada se podržava otac djeteta koji maltretira majku javno, očevi koji ne žele uzdržavati svoju djecu. Shvatila sam da se naše društvo nikad nije pomirilo s ravnopravnošću u braku", dodala je Marina.

"Društvo još nije shvatilo da je bračna stečevina zajednički novac"

"Čini se da društvo navija da svaka žena, posebno ako je bila u braku s uspješnim muškarcem, izađe siromašna, gladna i ponižena, jer drugačije nije poštena", nadovezali su se voditelji i pitali Marinu zašto je to tako.

"Društvo još nije shvatilo da je bračna stečevina zajednički novac. Žalosti me što žene ne razmišljaju o sebi, što bi se dogodilo da njihov muž umre. Društvo čeka priliku da se ženama oduzimaju osnovna prava, a jedno od njih je pravo nasljeđivanja", odgovorila je Marina.

Feministkinje se selektivno bave ženskim pravima

"Primijetila sam kod feminističkih udruga u Hrvatskoj da je to selektivna podrška, valjda po nekakvom ključu simpatičnosti".

"Bizarno je što je Nikolina Ristović prototip obične žene i zato se javnost toliko nakačila na ovu priču. Interes javnosti za ovim slučajem dolazi iz toga što su se u ovoj situaciji mnogi prepoznali", dodala je.

Osvrnula se i na Vedranu Rudan koja je nedavno rekla kako Nikolinu ne žali ni najmanje.

>>Vedrana Rudan: Gospođa o kojoj pišem plaća svoj izbor. Ne žalim je ni najmanje

"Taj tekst stoji u drugom kontekstu, ali ne u ovom u kojem se odvija ova javna priča. To uopće nije tema odakle Ristoviću novac. Gospođa Rudan je iznijela jednu drugu temu. Novac od Miše Grofa je trebalo procesuirati davno. Mislim da se gospođa Rudan često bavi ovakvim stvarima na neke svoje načine. Uopće nije bitno podrijetlo novca. Mislim da bi gospođa Ristović na bilo koji način imala isti tretman", zaključila je Marina.

Pročitajte više