Novozelanđani osvajaju Hollywood

´GOSPODAR PRSTENOVA´ je nedvojbeno najnoviji hit sa žigom Novog Zelanda koji preko Hollywooda osvaja svjetsku kinematografiju, no vratimo li se samo u ožujak 2001. postaje jasno kako ta pojava nipošto nije slučajnost.

Tada je, naime, Russell Crowe, Novozelanđanin kojega bi Australci rado prodali pod svojim, dobio Oscara za najboljeg glumca za film ´Gladijator´. Čini se da je upravo taj događaj označio promjenu vjetrova u Hollywoodu, javlja BBC.

Drugim riječima, Novozelanđani su sve upečatljivija hollywoodska pojava. Najveći filmski projekt u povijesti - ´Gospodar prstenova´ - preuzeo je ´kiwi´ Peter Jackson i snimio ga na Novom Zelandu. Tamo je na čak 18 mjeseci snimanja po brdskim vrhovima i bujnim udolinama doveo zvijezde Liv Tyler, Christophera Leeja i Iana McKellena.

Jackson je također tvorac i nekolicine možda najboljih specijalnih efekata uopće snimljenih, a proizvedeni su u improviziranome studiju nedaleko od maloga aerodroma glavnoga grada Wellingtona.

On, međutim, nije usamljen kao novozelandska redateljska pojava u Hollywoodu. Najnovijega Jamesa Bonda ´Umri drugi dan´ pod redateljskom je palicom imao Lee Tamahori, ujedno autor hrabre drame iz 1993. o nasilju i Maorima ´Bili jednom ratnici´.

Tamahori nije i jedini Novozelanđanin u novome Jamesu Bondu. Ulogu Mr Kila odigrala je maorska zvijezda Laurence Makoare. Ne treba zaboraviti niti Xandera Cagea iz filma ´XXX´, kojega utjelovljuje Marton Csokas, bivši novozelandski glumac u sapunicama i domaćin glazbenih emisija.

Stječe se dojam da su ulice novozelandskih mjesta popločane talentima. Uzme li se za primjer samo Lower Hutt, grad s oko 80 tisuća stanovnika nedaleko Wellingtona, izronit će dva dobitnika Oscara. To su Anna Paquin, glumica iz filma ´Piano´, te Jane Campion za isti film, a čiji se potpis nalazi i iza filma ´Sveti dim´ s Kate Winslet i Harveyjem Keitelom. Neki bi tu pribrojali i Russella Crowea budući je navodno rođen u tamošnjoj bolnici.

Niz novozelandskih uspješnih redatelja može se nastaviti s Rogerom Donaldsonom koji je tvorac filma o kubanskoj raketnoj krizi ´13 dana´. Njegova hollywoodska nazočnost ipak nije novijega datuma budući da se nalazi i iza filma ´Koktel´ iz 1987. u kojemu je nastupio Tom Cruise.

Donaldson je, doduše, rođen u Australiji, no Australci su stvorili nacionalni sport od prisvajanja Novozelanđana, pa nije nepravda da jednom, za promjenu, stvari krenu obrnutim pravcem.

Da ne ostane zanemareno područje tekstopisaca, pobrinuli su se Vincent Ward koji je, uz ostalo, autor prve verzije scenarija za ´Alien 3´, ocijenjene premračnom, a također i Andrew Niccol koji sada radi na najnovijem filmu s Alom Pacinom o redatelju koji stvara virtualnu glavnu glumicu.

Od Novozelanđanina pošteđen nije ostao ni svemirski prostor. Temuera Morrison sudionik je jedne od najupečatljivijih scena iz filma ´Ratovi zvijezda 2: Klonovi napadaju´.

Pročitajte više