O čemu je riječ u seriji u kojoj glavni negativac Hrvat mrtvima pušta Mišinu pjesmu

Screenshot: YouTube

AMERIČKA postapokaliptična horor dramska serija The Walking Dead: Dead City, spin-off serije The Walking Dead, nedavno se počela prikazivati na AMC-ju. Temeljena je na likovima iz originalne serije Maggie i Neganu. 

Ovo je četvrti spin-off serije i sveukupno peta serija u franšizi The Walking Dead. Spin-off je privukao pozornost hrvatske publike nakon što se doznalo da ulogu ima slovenski glumac hrvatskog podrijetla Željko Ivanek. Njegov lik u seriji ima nadimak The Croat (Hrvat). On na kraju prve epizode ubija čovjeka, a potom na hrvatskom jeziku kaže: "Kakva šteta." 

>> U nastavku Walking Deada negativac Hrvat mrtvima pušta Mišinu Proplakat će zora

Zanimljiva je i scena kada se na Manhattanu pojavi kamion iz kojeg se čuje glazba koja privlači mrtvace. No to nije bilo kakva glazba - trešti pjesma Proplakat će zora Miše Kovača. The Croat (Hrvat) je ozloglašeni ubojica koji predvodi skupinu odgovornih za otmicu Hershela i glavni je antagonist prve sezone serije. 

O čemu se radi u seriji?

Svijet Walking Deada daleko je dogurao. Započelo je sa stripovima, uslijedila je serija koja je trajala 11 sezona, a potom su nastale brojne spin-off serije. Priča u The Walking Dead: Dead City prati Maggie, koju glumi Lauren Cohan, i Negana, kojeg glumi Jeffery Dean Morgan.

Dvojac putuje kroz postapokaliptični Manhattan, davno odcijepljen od kopna. Grad se doslovno raspada i pun je mrtvaca. Oni koji su još živi su od New Yorka stvorili kaotičan svijet u kojem nitko nije siguran.

 

Serija je počela sa snimanjem u ožujku 2022. godine, a premijerno je prikazana prije dva dana. Sastojat će se od šest epizoda. Prva epizoda nosi naziv Old Acquaintances, a iduće su Who's There?, People Are Resource, Everybody Wins a Prize, Stories We Tell Ourselves te Doma Smo. Iduća epizoda emitirat će se 2. srpnja. 

CNN nahvalio seriju

Serija zasad na IMDb-ju ima ocjenu 8.1, a na Rotten Tomatoes 69%. Brojni strani mediji već su recenzirali seriju. CNN navodi da je riječ o dosad najboljem spin-offu. "Nakon dugog niza prilično slabih do ravnodušnih spin-offova, The Walking Dead: Dead City nedvojbeno je najzadovoljavajući spin-off dosad", piše Brian Lowry za CNN.

Ipak, napominje da bi serija ostavila jači efekt da je planirana kao serija ograničenog trajanja, umjesto da ostavlja odškrinuta vrata za daljnje nastavke. Nahvalio je glumu glavnih glumaca te naveo kako su to dva najbolja razloga za nastaviti gledati spin-offove Walking Deada.

"Dead City nije savršen, ali nakon ostalih spin-offova, ovaj je prvi koji nakon finala serije nudi najbolji razlog za ponovni ulazak u postapokaliptični svijet posljednjih nekoliko godina", zaključuje Brian.

Variety: Dead City daje život umirućoj franšizi

"Na prvi pogled teško je shvatiti koje bi još priče o zombijima mogle ostati za ispričati. Ali za one koji još nisu podlegli umoru od zombi-apokalipse, prvi iz ove nove serije spin-offova mogao bi sugerirati da iskra života ostaje u franšizi", počinje recenziju Jessice Liese za Variety. 

Jessica smatra da je ova serija više nastavak u kojemu su zvijezde Maggie i Negan, nego još jedan spin-off. Ona je u svojoj recenziji spomenula i Ivaneka, koji glumi Hrvata.

"Iako njemu nije strano glumiti jezive likove, ovaj lik igra sa suzdržanošću i suptilnošću koja ne samo da nije karakteristična za svemir The Walking Deada, već ni za samog Ivaneka, koji je bio najviše uznemirujuća pojava u serijama kao što 24, Big Love i Oz", napisala je.

Za kraj, napisala je da je Dead City jedan od najjezivijih dijelova The Walking Dead svemira.

"Točno se zna za koga je Dead City - za duboke obožavatelje Walking Deada koji nisu bili spremni zatvoriti vrata njegovog svemira. Iznenađujuće, ovdje ima dovoljno sjajnih priča ne samo da ta vrata ostanu otvorena već i da potaknu malo nade da bi sljedeća era Walking Deada mogla biti najbolja još od prvih dana originalne serije", napisala je.

Pročitajte više