O ponijima i neonacistima: Ovo je definitivno najbizarnija priča o slobodi govora

Foto: Press

ANIMIRANI film My Little Pony već dulje vrijeme ima problem s nacistima. Da, dobro ste pročitali i da, svi su svjesni koliko to bizarno zvuči.

Uglavnom, My Little Pony je animirana serija o prijateljstvu, suosjećanju i skupini čarobnih konja simpatičnih imena koji žive u čarobnoj zemlji Equestriji. Prvenstveno je namijenjen djeci, ali iz nekog razloga ima velik broj odraslih fanova, većinom muškaraca, koji se nazivaju "bronies". Većina njih su bijelci, a neki od njih su prilično glasni u širenju priča o nadmoći bijele rase.

Inače, ova subkultura nastala je prije desetak godina na internetskim forumima, a tijekom godina postali su toliko popularni da je o njima snimljeno i nekoliko dokumentaraca. I dok neki iskreno uživaju u tim crtićima, drugi imaju ironični odmak, ali zajedničko im je to da ne vide apsolutno ništa čudno u činjenici da su odrasli ljudi koji su opterećeni čarobnim ponijima.

Ovdje u priču ulaze nacisti.

Naime, većina fanova obožava dijeliti svoje crteže likova iz crtića, a najpopularniji sajt za objavu tog sadržaja je Derpibooru. I dok dio tih crteža otpada na klasičan fanovski sadržaj, velik broj njih je izuzetno nasilan. Primjerice, možete pronaći ponije koji linčuju pripadnike raznih marginaliziranih skupina, a postoji čak i posebna kategorija namijenjena rasističkim crtežima.

I tako stvari funkcioniraju već godinama. Štoviše, svi su pomireni s činjenicom da neonacisti u njihovim redovima postoje, a sve racionaliziraju tako da je sloboda govora najbitnija i da ne moraju dijeliti stavove da bi prihvaćali tuđe pravo da te stavove otvoreno iznose. Fanovi se dijele na dvije skupine: one koji smatraju da je sve dopušteno dok god je smiješno i one koji ignoriraju da toksični element postoji.

No to se odnedavno promijenilo zahvaljujući Black Lives Matter pokretu, a neki su fanovi odlučni u tome da se suoče s ovim problemom.

Budući da je sve započelo na 4chanu (koji je daleko slobodniji po pitanju kontroverznih objava), prigrlili su i taj 4chan pristup pa smatraju da je sve dopušteno i zabranjeno je žaliti se na sadržaj koji vam se ne sviđa, već vam se sugerira da sami filtrirate ono što smatrate nedopustivim.

To je otvorilo vrata za mnoge desničare koji su platformu koristili za širenje svoje propagande. Nakon prosvjeda potaknutih ubojstvom Georgea Floyda pojavili su se i mnogi rasistički crteži koji su postajali sve popularniji i proširili se izvan granica zajednice.

Početkom mjeseca vlasnici stranice Derpibooru javno su podržali BLM pokret i najavili novu politiku - zabranit će objavu crteža čija je jedina svrha poticati kontroverzu i skinuli su sve crteže koji ismijavaju prosvjede.

I sami moderatori svjesni su da je ova politika "bezuba" i da zapravo neće promijeniti ništa konkretno dok drugi u ovome vide prve tragove "cenzure" i "autoritarijanizma".

A i sami fanovi nisu sto posto sigurni gdje točno stoje. Naime, dio njih podržava prosvjede dok su u isto vrijeme fanovi Aryanne, nacističkoj ponija koji je fanovska kreacija koju "krasi" svastika.

U isto vrijeme naci ekipa potpuno je podivljala kada su se pojavili crteži ponija koji drže zastave na kojima piše "I Can't Breathe" i "ACAB" jer tvrde da je ružno da se poniji koriste u političke svrhe pa autore istih ismijavaju kao klasične SJW (social justice warrior) dosadnjakoviće.

Na fanovima je da odluče kako će urediti svoju stranicu i je li ovo nešto što će i dalje dopuštati u svojim redovima ili će ostati neutralni i nastaviti dalje iako je više nego jasno da su stvari odavno izmakle kontroli.

U svakom slučaju, ovo je jedan od najbizarnijih primjera načina na koji je BLM pokret ušao u sve pore društva i najopskurnije dijelove interneta.

"Fanovi moraju prepoznati da ne egzistiraju isključivo u vakuumu online fantazije. Postoje u svijetu u kojem su ti problemi i dalje prisutni", zaključio je jedan od fanova.

Pročitajte više