Obilježen 15. rođendan Vijesti iz kulture, Ljiljana Saucha nije bila na proslavi

Foto: Dinko Bažulić

NAKON što je novinarka Ljiljana Saucha uklonjena s mjesta voditeljice, emisija Vijesti iz kulture proslavila je 15. rođendan velikom proslavom na Prisavlju. No Sauche na proslavi nije bilo.

Voditelji svečanog programa bili su urednica Redakcije kulture i Vijesti iz kulture Zrinka Turalija Kurtak, Tamara Džebić Šoljan te Martina Validžić i Danijel Despot.

>>Beroševa savjetnica koja stiže na HRT nema televizijskog iskustva, psihologica je

Na proslavi je bila i Sauchina zamjena, mlada Antonija Ćosić, bivša savjetnica Vilija Beroša, potvrdili su nam s HRT-a. Pojavili su se i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, brojni književnici, glumci i glazbenici, no Saucha se nije mogla vidjeti na proslavi. 

"Svi članovi i članice redakcije Kulture bili su pozvani na jučerašnju proslavu obilježavanja 15. rođendana Vijesti iz Kulture te su mogli slobodno doći", odgovorili su nam s HRT-a. Kako doznajemo s HRT-a, poziv na proslavu odnosio se na sve članove Redakcije kulture koja uključuje i Sauchu, koja je članica redakcije još narednih godinu dana, kako je ranije u Dobro jutro, Hrvatska otkrila urednica Zrinka Turalija Kurtak.

Upit o tome zašto se nije pojavila na proslavi poslali smo i Sauchi, no do objave članka nismo dobili odgovor.

Podsjećamo, Saucha je ranije otkrila da su joj s HRT-a kao razlog njezinog micanja s mjesta voditeljice rekli da "na ekranu trebaju nova, mlada lica"

"Riječ je o uobičajenoj promjeni voditelja na malim ekranima, kakva postoji na svim ostalim televizijama, pa tako i na HRT-u. Sve kolegice i kolege su jednako vrijedni i Hrvatska radiotelevizija iznimno cijeni njihov doprinos programu", kratko su priopćili nakon toga s HRT-a, a urednica Zrinka Turalija Kurtak u Dobro jutro, Hrvatska je rekla: "Od jeseni pridružit će nam se nova kolegica Antonija Ćosić. Naša draga kolegica Ljiljana Saucha ustupa mjesto mlađim snagama i ovom prigodom bi se htjela zahvaliti za sve ono što je dala i Vijestima iz kulture i našoj redakciji. Ostaje još godinu dana s nama unutar redakcije."

"Apsolutno ništa nemam protiv bilo koje mlađe kolegice koja vodi neku emisiju na HRT-u. Mislim da HRT-u treba mladih ljudi, ali glasno, jasno i s valjanim razlogom protestiram zbog diskriminacije koja se provodi na javnoj radio televiziji. Zakon o suzbijanju diskriminacije nedvosmisleno kaže da je jednakost najviša vrednota ustavnog poretka i jamči zaštitu od diskriminacije na osnovi dobi. Ne može se netko maknuti s posla zato što ima više od 30 godina", oglasila se nakon svega Maja Sever.

Pročitajte više