Objavljena tajna ljubavna pisma Johna Kennedyja nepoznatoj ljubavnici u Švedskoj

LJUBAVNA pisma koja je nekadašnji američki predsjednik John Fitzgerald Kennedy pisao nepoznatoj mladoj Šveđanki neposredno prije ženidbe za Jacqueline Bouvier ugledala su svjetlo dana nakon što ih je tajna ljubavnica Gunnila von Post ponudila na prodaju jednoj internet stranici, prenosi britanski Telegraph.

Kennedy je mladu Šveđanku upoznao na Azurnoj obali u kolovozu 1953. godine, samo mjesec dana prije vjenčanja sa Jackie Bouvier. Tada vrlo perspektivnog 36-godišnjeg američkog političara 21-godišnja Šveđanka toliko je očarala da je brzo izgubio glavu i zaljubio se preko ušiju, a Gunnila von Post je medijima izjavila kako su nakon upoznavanja čitave noći plesali i razmjenjivali poljupce i strasne zagrljaje.

Romantčna strana budućeg predsjednika

Kolekcija od 11 rukom pisanih pisama i tri telegrama, koliko ih je u nešto više od dvije godine veze napisao tajnoj ljubavi, svjedoči o romantičnoj strani budućeg predsjednika.

Kennedy je Gunnilu već sljedeće godine pozvao na krstarenje Mediteranom, no taj se plan nikada nije ostvario jer je John iste godine završio na operaciji leđa.

Gunnili je potom u pismu poslanom iz bolničke sobe napisao da je bio silno razočaran što je nije uspio susresti, te ju je upitao „postoji li ikakva mogućnost da ona dođe u Ameriku“. Tada je već gotovo godinu dana bio u braku sa Jackie.

U sljedećim je pismima spominjao njezino „prekrasno lice koje ga proganja“, a u porukama se potpisivao nadimkom "Gorila".

Tajni susret oženjenog Kennedyja i mlade Šveđanke

Gunnila von Post je priznala da se sa Kennedyjem ipak uspjela tajno sastati u jednom dvorcu u Švedskoj 1955. godine, te da je to za nju bio "najljepši tjedan koji joj nitko nikada neće moći oduzeti", a njihov je odnos opisala kao "električan".

No pisma koja su uslijedila nakon toga susreta pokazala su kako je Kennedy, koji se ubrzano uspinjao ljestvicom političkog uspjeha u svojoj zemlji, i te kako svjestan kako ta veza nema nikakve budućnosti i da mu može ugroziti karijeru.

Korespondencija zaljubljenog Kennedyja ponuđena je na internet aukciji na stranici Legendaryauctions.com, a predsjednik aukcijske kuće Doug Allen izjavio je kako vjeruje da pisma mogu postići cijenu i do 100.000 dolara.

Pročitajte više