Objavljene nominacije za Oscare: Scorseseov "Hugo" ih ima 11, francuski "Artist" 10

NEŠTO više od mjesec dana prije svečane dodjele najprestižnije filmske nagrade Oscar, objavljeni su i kandidati u utrci za prestižni kipić. Na čelu stoji 3D film Martina Scorsesea "Hugo" koji ima 11 nominacija, od kojih i onu za najbolji film i najboljeg redatelja. Ipak, glumačke nominacije su ga zaobišle, pa se filmu odaje priznanje uglavnom na tehničkim postignućima, uključujući i nominaciju za scenografiju, montažu i vizualne efekte.

U kategoriji najboljeg filma za koji je ove godine nominirano devet ostvarenja, "Hugu" društvo prave "Put rata","The Artist", "Igra pobjednika", "Drvo života", "Ponoć u Parizu", "Tajni život kućnih pomoćnica", "Nasljednici" te "Jako glasno i nevjerojatno blizu". Za najboljeg redatelja su osim Scorsesea nominirani i Francuz Michel Hazanavicius, Alexander Payne za "Nasljednike", Woody Allen i Terrence Malick.



George Clooney i Meryl Streep, dobitnici Zlatnih globusa za svoje glavne uloge u dramama potvrđeni su i nominacijama za Oscara. Za glavnu žensku ulogu Oscar se smiješi još i Glenn Close, Violi Davis, Rooney Mari i Michelle Williams koja je dobila Globus za ulogu Marilyn Monroe. Osim Clooneyja, u kategoriji glavne muške ulogu još su i Demián Bichir, Jean Dujardin koji je dobio Zlatni globus za glavnu mušku ulogu u komediji ili mjuziklu te Gary Oldman i Brad Pitt.

Angelinin "U zemlji krvi i meda" nije među nominiranima

Kategoriju za najbolju sporednu glumicu čine supruga Michel Hazanavicius iz filma "Artist" Bérénice Bejo, Jessica Chastain i Octavia Spencer za "Tajni život kućnih pomoćnica", Melissa McCarthy za "Djeveruše" i Janet McTeer za "Alberta Nobbsa". Za muške sporedne uloge nominirani su Kenneth Branagh u "Mom tjednu s Marilyn", Jonah Hill za "Igru pobjednika", Nick Nolte u "Ratniku", Christopher Plummer za film "Begginers" te Max von Sydow za "Jako glasno i nevjerojatno blizu". Inače, za sporedne uloge Zlatnim globusima su nagrađeni Octavia Spencer i Christopher Plummer.

Za najbolji animirani film natječu se "A Cat in Paris", "Chico & Rita", "Kung Fu Panda 2", "Mačak u čizmama" i "Rango". Dobitnik Globusa za animirani film "Avanture Tintina", za Oscara uopće nije nominiran. U kategoriji najboljeg stranog filma, za razliku od Zlatnih globusa, nema Angelininog "U zemlji krvi i meda". Nominirani su belgijski "Bullhead", izraelski "Footnote", poljski "In Darkness", kanadski "Monsieur Lazhar" te iranski "Razvod" koji je dobio i Zlatni globus u istoj kategoriji. Dodjela nagrada je 26. veljače, a show će voditi Billy Crystal.

Pročitajte više