Objavljeni detalji krunidbe kralja Charlesa. Harry i Meghan ne smiju na balkon?

Foto: EPA

POJAVLJIVANJE na balkonu Buckinghamske palače, koncert svjetskih zvijezda i dan posvećen volontiranju bit će dijelovi proslave krunidbe kralja Charlesa III. Prvi put u 70 godina Velika Britanija dobit će novog monarha, a trodnevna svečanost započet će 6. svibnja, priopćili su iz palače.

Krunidba kralja i kraljice održat će se u Westminsterskoj opatiji, a predvodit će je nadbiskup Canterburyja. Prije glavne svečanosti održat će se procesija od Buckinghamske palače do opatije. Slijedi još jedna procesija, u kojoj će se Charlesu i Camilli pridružiti i ostali članovi kraljevske obitelji, a zatim će svi skupa izaći na balkon palače, gdje će supružnici biti okrunjeni.

Princ Harry i njegova supruga Meghan Markle navodno se neće pridružiti kralju i kraljici na balkonu tijekom krunidbe, piše Daily Mail. Postava članova kraljevske obitelji bit će ograničena samo na zaposlene članove obitelji, čime su isključeni vojvoda i vojvotkinja od Sussexa te princ Andrew, koji više ne obavljaju službene dužnosti.

Kako će izgledati krunidba?

Charles će biti okrunjen s Camillom, a očekuje se da će svečanost biti skromnija od prijašnjih. U priopćenju Buckinghamske palače u listopadu je navedeno: "Krunidba će odražavati današnju ulogu monarha i pogled prema budućnosti, iako je ukorijenjena u dugogodišnjoj tradiciji i raskoši."

Za razliku od trosatne krunidbe kraljice Elizabete, Daily Mail je ranije otkrio da će Charlesova trajati nešto više od sat vremena. Popis gostiju također bi se mogao smanjiti s osam tisuća na dvije tisuće, a raspravljalo se i o opuštenijem kodu odijevanja. Kralj će također odustati od raznih promjena odjeće koje je morala učiniti njegova majka.

Dok će se neke tradicije iz 1953. ukinuti, trenutak pomazanja monarha bit će isti. Baldahin od zlatne tkanine držat će se iznad Charlesove glave. Kralj će sjediti u krunidbenoj stolici koja datira s početka 14. stoljeća i zaklet će se da će biti "branitelj vjere".

Nakon što bude pomazan, Charlesu će na glavu biti stavljena kruna svetog Edvarda, čime će on biti službeno okrunjen za kralja. Camilla će uz novog kralja preuzeti titulu kraljice i na glavu će joj staviti krunu kraljice Elizabete. Princ William također će preuzeti nove titule na krunidbi, uključujući službeno imenovanje princom od Walesa. 

Što se će se događati nakon krunidbe?

Nakon svečanosti u Westminsterskoj opatiji, kralj Charles III. će se uputiti u Buckinghamsku palaču kako bi stajao na balkonu s članovima svoje obitelji.

S obzirom na to da je krunidba praznik, a u Velikoj Britaniji pada na vikend, većina Britanaca neće ići na posao ni početkom tjedna. Još nisu objavljeni nikakvi planovi za ulične zabave, ali moglo bi biti sličnih scena kao 1953., kada su se diljem zemlje održale tisuće proslava.

Pročitajte više