Obješeni čovjek i duhovi: O kultnim filmovima kruže zastrašujuće priče, ovo je istina

Foto: Press

MITOVI stvoreni oko popularnih filmova ponekad su toliko dugo prisutni da ih mnogi s vremenom počinju doživljavati kao činjenice. Međutim, mnogo toga odavno je razjašnjeno i sve što trebate učiniti jest informirati se na pravim mjestima.

Ovo su samo neki od poznatih mitova filmske industrije, ali i istinite priče koje su manje poznate i nažalost, manje zanimljive.

Samoubojstva iz Oza

Legenda: U trenutku kada Dorothy, strašilo i Limeni čovjek bezbrižno hodaju žutom stazom, u pozadini je moguće vidjeti misterioznu figuru, užetom obješenu za drvo. Gledatelji su godinama vjerovali da se radilo o glumcu koji se zbog ljubavnih jada objesio tijekom snimanja i bez znanja redatelja, glumaca i snimateljske ekipe.

Istina: Ono što vidimo u pozadini je velika egzotična ptica koju su za potrebe snimanja posudili iz losangeleškog zoološkog vrta. Urbana legenda velikim je dijelom rezultat loše rezolucije VHS kazeta koje su se pojavile 1989., a priča se održala sve do nedavno, kada je Blu-ray verzija svima jasno dala do znanja o čemu je zapravo riječ.

Tri muškarca i duh dječaka

Legenda: Kada se film Tri muškarca i beba pojavio na VHS-u 1990., pojavila se priča o misterioznoj figuri iza zavjese. Vjerovali su da je riječ o duhu dječaka koji je nekoć živio u kući u kojoj je film sniman. Najčešća verzija je ona u kojoj se dječak ubio sačmaricom zbog čega je kuća i bila prazna i otvorena za snimanje.

Istina: Misteriozna figura iza zavjese je kartonska silueta Teda Dansona, a radi se o rekvizitu koji je korišten za dio priče koji je na kraju izbačen iz filma. Isto tako, kuća u kojoj je film snimljen nije kuća već set u Torontu.

Hoverboard je stvaran

Legenda: Nakon što se drugi dio Povratka u budućnost pojavio u kinima, klinci i tinejdžeri koji su izašli iz kina željeli su samo jednu stvar - Mattelov hoverboard. I ova priča bila je toliko proširena da ste je vjerojatno i sami čuli ako ste odrastali u osamdesetima i devedesetima. No, postoji razlog za to. Michael J. Fox i redatelj Robert Zemeckis izjavili su da je hoverboard stvaran i da je zabrinutost roditelja za sigurnost djece jedini razlog zašto se masovno ne proizvode.

Istina: Naravno, hoverboard ne postoji, a i Zemeckis je mnogo puta pričao o specijalnim efektima koje je koristio kako bi scena vožnje na letećem skejtu izgledala što stvarnije. Ipak, mnogi i dalje aktivno rade na tehnologiji koja bi omogućila stvarne hoverboardove, a na internetu je moguće pronaći i hrpu videa.

"Sex" u Kralju lavova

Legenda: Kada se Kralj lavova pojavio, neki gledatelji primijetili su riječ "SEX" na oblaku prašine koji nastane nakon što Simba padne s ruba litice. To je uznemirilo konzervativce koji su kritizirali Disney i tvrdili da promiču seksualne aktivnosti kroz subliminalne poruke.

Istina: Riječ koja se pojavi u oblaku prašine je "SFX", a radi se o skrivenoj posveti animatorima koji su radili na filmu.

Tko je režirao Poltergeist?

Legenda: Iako je Tobe Hooper potpisan kao redatelj horor klasika iz 1982., vjeruje se da je film zapravo djelo producenta, legendarnog Stevena Spielberga koji je zbog ugovora s Universalom nije smio režirati drugi film u fazi pripreme za E.T.

Priča se pojavila nakon što su isplivale informacije da je Spielberg na snimanju bio glasniji i prisutniji od Hoopera.

Spielberg je neprestano isticao da Hooper nije tip čovjeka koji voli naređivati pa se on povremeno uključivao u produkciju svaki puta kada bi nastali problemi. Naravno, uz dopuštenje Hoopera. No, priča se razlikuje od glumca do glumca. Neki tvrde da je Hooper bio glavni dok drugi tvrde da se Spielberg uključivao u rad s kamerom i utjecao na izbor scena.

Istina: Tako funkcioniraju mnogi filmovi. Da, Tobe Hooper bio je službeni redatelj, ali Spielberg je bio kreativna stila iza filma i čovjek zadužen za produkciju koja prečesto uključuje niz obaveza koje gledatelji često pripisuju redateljima.

Smrt na snimanju Bena-Hura

Legenda: Tijekom snimanja nezaboravne scene utrke kočija jedan od kaskadera slučajno je poginuo, a snimka je zadržana u končanoj verziji filma, unatoč molbama udovice koja je željela da scenu izbace.

Istina: Jedina osoba koja je umrla tijekom snimanja filma bio je jedan od producenata, Sam Zimbalisti, koji je na setu preminuo od srčanog udara.

Priča o filmu koji "nitko" nije pogledao

Legenda: Legendarni komičar Jerry Lewis 1972. snimio je film o njemačkom klaunu koji tijekom Drugog svjetskog rata završava u nacističkom logoru kao politički zatvorenik. Film je trebao izaći, ali Lewisu je bio toliko nezadovoljan filmom da ga je strpao u "bunker", a The Day The Clown Cried nikada nije prikazan u kinima i do danas ga je pogledala tek šačica ljudi.

Istina: Film je od samog početka snimanja bio predmetom sudskih sporova. Jerry Lewis, producent Nat Wachsberger i autorica knjige Joan O'Brien nisu se mogli dogovoriti oko financija. Wachsberger nije mogao osigurati prava, budžet je ispario prije završetka filma pa je Lewis iz vlastitog džepa iskeširao novac potreban za završetak snimanja.

Film koji je sniman u Švedskoj završio je rukama švedske vlade nakon što je O'Brien podigla tužbu, ali Lewis je uspio prokrijumčariti snimku filma. Jedino što je moguće vidjeti je film o snimanju filma, a zavrzlama oko prava ni danas nije gotova jer uključene se stranke nisu uspjele dogovoriti. Uglavnom, film je ostao zarobljen u limbu međunarodnog prava.

Kubrick i slijetanje na Mjesec

Legenda: O kultnom Kubrickovom filmu kolaju brojni mitovi, a jedan od najvećih svakako je onaj da je upravo u ovom filmu slavni redatelj priznao da je upravo on bio zadužen za snimanje lažnog slijetanja Amerikanaca na Mjesec.

Legenda kaže da je američka vlada pristupila Kubricku nakon što je snimio Odiseju u svemiru, a film je bio toliko realističan da su vlasti zaključile da bi Kubrick bio savršen za snimku lažiranja spuštanja na Mjesec.

Film navodno ima hrpu sitnih priznanja koja "dokazuju" njegovu uključenost u lažiranje, a sve ovo pa i puno toga više možete pronaći u dokumentarcu Room 237.

Istina: Iako će ovo jako razljutiti teoretičare zavjera, NASA je na Mjesec poslala dva astronauta koji su iza sebe, osim zastave, ostavili i par reflektora, a Kubrick s tim nije imao nikakve veze.

Ili je to ono što žele da vjerujete.

Ubojstvo zlatom

Legenda: Treći film o avanturama slavnog agenta imao je scenu smrti djevojke koju je skrivio zli Auric Goldfinger. Za potrebe snimanja scene, djevojka je trebala biti obojena u zlatnu boju, a to je dovelo do asfiksije. Točnije, radilo se o glumici Shirley Eaton.

Oni koji ovo tvrde smatraju da je zbog boje koja je prekrila cijelo tijelo onemogućeno "disanje" tijela kroz pore. Točnije, trebalo je ostaviti barem jedan dio tijela koji bi bio nepokriven bojom.

Istina: Osim činjenice da bi prekrivanje tijela bojom moglo biti smrtonosno tek nakon duljeg vremena (ali ne zbog asfiksije već pregrijanosti tijela), činjenica je i to da će vam 83-godišnja Shirley Eaton i danas vrlo rado potvrditi da nije umrla 1964.

Horor ili stvarni dokumentarac

Legenda: Snimka troje studenata koji su snimali dokumentarac o vještici iz Blaira prikazana je kao pravi dokumentarac. Distributer filma, Artisan Entertainment zbog popularnosti filma ponašao se kao da se radi o fikciji. Film je zaradio 248 milijuna dolara s budžetom od samo 60 tisuća dolara.

Istina: Naravno da je riječ o fikciji. Točnije, radi se o fenomenalnom marketingu, a sve su osmislili scenaristi i redatelji Daniel Myrick i Eduardo Sanchez. Inače, troje studenata su mladi glumci Heather Donahue, Michael Williams i Joshua Leonard. Doduše, jedino je Leonard kasnije imao karijeru o kojoj se isplati pisati.

Pročitajte više