Od 2023. na Miss Universe će se moći natjecati majke i udane žene

Foto: Press

NAKON više od 70 godina Miss Universe Organisation, sa sjedištem u New Yorku, mijenja pravila izbora. Od iduće godine na natjecanju će biti dozvoljeno sudjelovanje udanim ženama i majkama. O toj povijesnoj promjeni u pravilniku Miss Universea razgovarali smo s Ivanom Delač, Miss Universe Hrvatske 2003. godine i direktoricom odnosa s javnošću direkcije Miss Universe Hrvatske.

"Do sada su se samo mijenjala pravila što se dobi tiče, nekada su natjecateljice imale između 18 i 24 godine, a danas je ta dobna granica pomaknuta na 28. Pobjednica Miss Universe bira se na temelju niza kriterija. Svaka od predstavnica svoje zemlje na svjetskom izboru mora biti obrazovana i elokventna te mora imati mogućnost pozitivnog utjecaja na mlade generacije. Miss Universe je mlada, uspješna žena koja na godinu dana postaje glasnogovornica odnosno ambasadorica brojnih svjetskih projekata i kampanja. Najmanje su važni njezin izgled i obiteljski status", govori Ivana za Index.

"Nastavno na to, iz Miss Universe Organisationa kažu da je posljednja odluka bila prirodan korak jer se platforma izbora uvijek razvijala u korak s vremenom i svjetskim trendovima. Vjeruju da bi žene trebale imati apsolutnu slobodu izbora i da njihove osobne odluke ne bi trebale biti prepreka uspjehu", dodala je.

Ističe da se izbor za Miss Universe mijenjao s vremenom te da je prošle godine Miss Universe Bahreina ušla u povijest jer je tijekom natjecanja u kupaćim kostimima prošetala u odjeći koja ju je potpuno prekrila. Također ističe Miss Španjolske Angelu Ponce, koja je bila prva natjecateljica u povijesti koja je promijenila spol i sudjelovala u finalu izbora 2018. godine.

Od iduće godine primjenjuje se novo pravilo

Dakle, novo pravilo stupa na snagu od 2023. godine, odnosno na 72. izboru za Miss Universe.

"Već je održana većina državnih natjecanja ovog izbora za 2022. godinu jer će se svjetski izbor Miss Universe održati krajem ove ili početkom sljedeće godine, stoga se novi uvjeti moraju odnositi na početak svih preliminarnih natjecanja u 2023.", govori nam Ivana Delač.

Direkcija Miss Francuske već je za ovu godinu uvela novo pravilo te dozvolila natjecanje udanim ženama i majkama. Direkcija Miss Universe Hrvatske "apsolutno poštuje i suglasna je s novom odlukom" te će postupati u skladu s njom.

"Osobno sam također suglasna. Jedino me zbunjuje sama 'titula' Miss jer se Miss kvalificira kao neudana, dok je Mrs. udana žena. No, gledajući s aspekta samog branda, ne vjerujem da će se ići u rebranding budući da oduvijek postoje natjecanja Mrs. World i Mrs. Universe i održavaju se za gospođe", rekla je Ivana.

Na pitanje smatra li da se ova povijesna odluka trebala donijeti i ranije, Ivana odgovara: "Ne smatram. Živimo u vremenima koja su podložna užurbanim promjenama. U doba moderne demokracije i kapitalizma sve je puno liberalnije, a uvijek se provlači i pitanje diskriminacije. Sada je vrijeme za neke nove odluke."

Delač misli da neće biti protivljenja odluci da se na Miss Universe natječu udane žene i majke te kaže da je dobro primljeno ovo novo pravilo.

"Normalno je da postoje oprečna mišljenja, koja su dobrodošla po svim temama. Različita mišljenja mogu dovesti samo do bolje komunikacije, kompromisa i bržih rješavanja nesuglasica", rekla je.

Titula otvara brojna vrata

Međutim, napominje da se nakon uvođenja novog pravila postavlja pitanje kako će, ako pobjednica Miss Universe bude majka, nesmetano obavljati svoj posao.

"Pobjednica godinu dana živi u New Yorku i prima plaću za ono što radi. Uz sve druge beneficije koje dolaze s ovom titulom i mandatom, misica mora biti spremna na putovanja svijetom i na radni dan koji najčešće traje puno više od osam sati. Biti majka je više od običnog posla, biti majka je posao od 0-24 za cijeli život. No moderna žena danas može sve. Mnoge žene su i uspješne poslovne žene i majke te stignu sve. I ja se smatram takvom", govori Delač.

Iako se majke i udane žene mogu natjecati na Miss Universeu, Ivana misli da će se i dalje pretežno prijavljivati slobodne djevojke željne novog iskustva i prilika.

"Platforma za Miss Universe kako Hrvatske tako i svjetskog izbora otvara mnoga vrata. Djevojkama se pružaju potpuno nove mogućnosti. Pobjednici se život promijeni preko noći jer postaje svima prepoznatljiva. Njezine kvalitete se gledaju pod povećalom, što je jako pozitivno jer ako mlada žena zna što želi u životu, titula je samo dobrodošla", kaže.

Dosad, kaže, majke i udane žene nisu izražavale želju za natjecanjem jer su u prijavnici bila jasno naznačena pravila.

Izbor popularniji u Americi nego u Europi

Meksikanka Andrea Meza, pobjednica Miss Universe 2020., ranije je izjavila da su pravila izbora bila "seksistička i nerealna". Pitali smo Ivanu što misli o njezinoj izjavi.

"Vrlo su oprečna i podijeljena mišljenja nekadašnjih pobjednica i bivših misica. U tome je i ljepota vlastitog stajališta. Po mom mišljenju, jedino nerealno je to što se u top 15 plasiraju gotovo svake godine iste ljepotice iz istih zemalja (pretežno su Latino, iz SAD-a i Filipina), dok se Europljankama daje mala šansa. Na nas Europljanke se naprosto na izboru za Miss Universe drugačije gleda, gotovo ispod radara. To je prvenstveno zbog popularnosti izbora u Europi, Južnoj Americi i Aziji.

Mi primjerice nemamo televizijski prijenos. S marketinške strane radi se o projektu vrijednom na milijune dolara. Realno je za očekivati da će pod povećalom biti djevojke koje su 'sponzorski' interesantne jer će kroz njih biti lakše prikazati na novim tržištima ono što partner projekta želi. Prije nekoliko godina birao se top 20, prema regijama, u finale je moralo ući 5 Europljanki, 5 djevojaka s područja Amerike, 5 iz Azije/Afrike i još 5 wild card, odnosno pet djevojaka neovisno o teritoriju koje su bile najuspješnije nakon preliminarnog natjecanja i intervjua. Nažalost, kratko je trajalo jer su kriteriji brzo vraćeni na prvotna pravila", ispričala je Ivana.

Hoće li biti još promjena u pravilima?

Ivanu smo pitali smatra li da su još neka pravila izbora zastarjela te bi se trebala promijeniti.

"Na izboru za Miss World nisu dopušteni kupaći kostimi, što je jednako tako bila tema za raspravu. Treba li pokazati ljepotu ženskog tijela ili ne? Treba li zabraniti takvu kategoriju ili ne? Pravila su tu da se poštuju, kao i zakoni.

Svaka djevojka zna, kada se prijavljuje na određeno natjecanje, pod kojim će se pravilima natjecati sa svim ostalim kandidatkinjama i koji su kriteriji. Je li nešto zastarjelo ili ne, je li podložno promjenama ili dopunama, odlučuje organizator. Mijenjaju se i sportska pravila. O njima se također polemizira", rekla je Ivana.

Delač također napominje da treba razlikovati pojmove manekenka i misica, što mnogi izjednačuju. Objasnila je što točno znači da neka djevojka nosi titulu Miss.

"Iako se ove 'kategorije' spajaju po pitanju modelinga, biti Miss je nešto potpuno drugo. Miss je ambasadorica svoje zemlje u svijetu, nosi lentu s imenom svoje države. Poštovana je i cijenjena zbog svog statusa. U nekim zemljama misica je po popularnosti skoro pa ispod predsjednika države. Poštovana je po kultu ličnosti. Nakon mandata Miss odabire u kojoj će se profesiji realizirati, hoće li raditi u struci i posao za koji se obrazovala ili će njezina karijera otići u glumačkom, televizijskom ili manekenskom smjeru", objašnjava Ivana.

Pročitajte više