Od Bandića i Biserke Petrović do Ćire i Borne Rajić, svi su se došli oprostiti od voljene Žuži

Foto: FAH

ČLANOVI obitelji i brojni prijatelji ispratili su danas pod Arkadama na zagrebačkom Mirogoju voljenu Žuži Jelinek na posljednji počinak.

Među velikim brojem onih koji su se došli oprostiti od legendarne dizajnerice, stilistice i spisateljice bila su i brojna poznata lica, poput Biserke Petrović, Mira Ungara, Vesne Balenović, Milana Bandića i Ivice Lovrića.

U dugoj povorci ožalošćenih, koju su predvodili sin Ivan, kći Dijana, snaha Vesna, unuci Jan i Suzana te suprug Milorad Ronkulin, našli su se i Miroslav Ćiro Blažević, Jura Gašparac, Miomir Žužul te Borna Rajić.

Legendarna Žuži je preminula u subotu u 96. godini u Zagrebu. Posljednje 22 godine pisala je već kultnu seks kolumnu, a posljednju je objavila u studenom prošle godine.

Rođena je kao Suzana Ferber u Budimpešti 1920. godine kao najmlađe od troje djece, u siromašnoj židovskoj obitelji. U dobi od tek 17 godina počela je raditi u tvornici Nine Ricci u Parizu kao krojačica, a kratko je radila i za kultnu modnu dizajnericu Coco Chanel.

Početkom II. svjetskog rata vratila se u Zagreb i otvorila vlastitu krojačku radnju, a 1941. godine se udala za prvog supruga, zagrebačkog zubara Eriha Jelineka te je dobila dvoje djece, sina Ivicu i kćer Dijanu.U 40. godini je odselila u SAD te se uskoro razvela od prvog supruga, a njen je poslovni uspjeh zasmetao i samom Titu, zbog čega je sve do 1964. godine, kada ju je pozvao natrag, s djecom i obitelji živjela u Ženevi. Po povratku, šivala je i za samu Jovanku Broz.

Pedesetih godina je zbog svog talenta postala svjetski poznata, zbog čega su je domaći mediji prozvali modnom ambasadoricom, a strani najpoznatijom modnom ambasadoricom iza Željezne zavjese.

Govorila je čak sedam jezika, a u svojoj karijeri objavila ukupno 1088 članaka te deset knjiga. 

Pročitajte više