10 stvari o popularnim pjesmama koje vjerojatno niste znali

Foto: Profimedia

NEĆEMO gubiti vrijeme na uvode, idemo dalje. 

Ray Charles - Georgia On My Mind

Da nije bilo ove pjesme, karijera Raya Charlesa možda bi krenula potpuno drugim smjerom jer je, prije nego što ju je snimio, bio prvenstveno poznat po jazzu i soulu, čime je privlačio uglavnom crnu publiku. No, ova mu je pjesma omogućila da prijeđe tu rasnu i žanrovsku barijeru koja ga je dijelila od mainstream uspjeha, a postala je i službena pjesma savezne države Georgije.

Rolling Stones - I Can't Get No Satisfaction

Čak i ako ne slušate rock, Rolling Stonese ni glazbu općenito, čuli ste ovu pjesmu. Keith Richards, koji se usred noći probudio i zabilježio ideju za rif koji mu je došao u snovima, idućeg je jutra ideju podijelio s Jaggerom i... počela mu je ići na živce. Razlog? Mislio je da je previše folk. Nakon toga je počeo gunđati da je pjesma samo filer, nešto što počiva na rifu i da nije singl. Nakon toga je tvrdio da zvuči previše kao Dancing In The Street od Martha and the Vandella's, a čak i nakon što su ga odvukli u studio i natjerali da snimi pjesmu, Richardsu se i dalje nije sviđala.

Drugim riječima, Richards očito ne zna prepoznati hit.

The Animals - House of the Rising Sun

Bezbroj je verzija ove pjesme o javnoj kući u New Orleansu i postoji toliko izvođača od kojih bismo očekivali da će s ovom tradicionalnom pjesmom napraviti nešto posebno. Ipak, najveći uspjeh postigla je obrada britanskog rock benda koji je više-manje otvorio vrata za mnoge izvođače koji su počeli tražiti inspiraciju u tradicionalnim pjesmaricama.

Eurythmics - Sweet Dreams (Are Made of This)

Prije nego što su Annie Lennox i Dave Stewart postali ono što su postali, bili su jedva bitan bend čiji je prvi album bio toliko nehitoidan i neprihvaćen da ih je izdavač otpilio prije nego što su počeli raditi na drugom albumu.

Obeshrabreni, počeli su raditi na novom materijalu u tavanskoj prostoriji jednog skladišta. Budući da nisu imali ni novca, Lennox i Stewart počeli su se sve češće svađati, a u jednoj od svađa slučajno je nastala i bas linija pjesme koja se dogodila nakon što je Stewart greškom počeo puštati bas liniju unazad. Lennox je sjela za klavijature i smislila melodiju te na brzinu improvizirala riječi... što možete i čuti jer pjesma od teksta ima samo taj dio koji i znate, a to što znate nije ni refren ni prijelaz, već kompletan tekst.

Edwin Starr - War

Kad pomislite na ovu pjesmu, možda i ne znate kako se zove izvođač, ali mislite upravo na verziju Edwina Starra. No, čak i mnogi koji znaju za ovog pjevača iz Nashvillea ne znaju da je prvu verziju pjesme snimila grupa Temptations. Ipak, Starr je snimio daleko uvjerljiviju verziju i postao jedan od onih koji su stvorili soundtrack prosvjeda protiv rata u Vijetnamu.

Marvin Gaye - What's Going On

Nakon što mu se raspao brak i umrla prijateljica i kolegica Tammi Terrell, Gaye je bio u fazi odustajanja od svega. Čak je razmišljao o tome da se počne profesionalno baviti američkim nogometom. Međutim, najviše mu je smetao način na koji je funkcionirala izdavačka kuća Motown, koja je vrlo jasno razdvajala autore i izvođače. Njemu se to nije svidjelo i odlučio je nešto promijeniti.

Snimio je pjesmu What's Going On i predstavio je glavešini Motowna i svom šogoru Barryju Gordyju, koji je pjesmu poslušao i rekao da je najgora koju je ikad čuo. Gaye mu je uzvratio rekavši da će ju izbaciti kao singl ili odlazi. Dobro da je to učinio jer pjesma je postala najbrže prodavani singl Motowna i najveći hit 1971., koji mu je karijeru okrenuo naglavačke i pretvorio ga u još veću zvijezdu.

Sly & The Family Stone - Family Affair

Na prvo slušanje jasno vam je da se radi o prilično sirovoj pjesmi koja je više mračna i artsy nego nešto što biste očekivali da će postati jedan od najvećih hitova sedamdesetih. Tog mišljenja bio je i sam Sly, koji je bio uvjeren da pjesma nema šanse doći na pop ljestvice. Bio je u krivu jer pjesma je dominirala radiovalovima i danas je jedna od najpoznatijih njihovih pjesama.

Michael Jackson - Billie Jean

O Billie Jean već smo pisali, ali ovog puta malo ćemo se pozabaviti producentom Quincyjem Jonesom, koji je smatrao da je "preslaba" za album. Mrzio je demo verziju i tvrdio da pjesma mora imati "jedinstvenu soničnu osobnost".

Budući da je Jackson inzistirao na pjesmi, Jones joj je odlučio dati tu osobnost. Bek vokale snimali su kroz kartonske tuljce, bubanj je pojačan zvukovima udaraca cigle i drveta, a uveli su i lirikon, elektronski puhački instrument za koji vjerojatno niste ni znali da postoji.

Međutim, Jones nije bio jedini problem. Nakon što je singl bio vani, MTV je zaključio da nije dovoljno "rock" za MTV (željeli su reći "zato što je crnac", ali ovo je zvučalo bolje), a tek nakon što je predsjednik CBS-a zaprijetio da će povući sve njihove pjesme ako ne puste Jacksona, Billie Jean ušla je u rotaciju i postala megahit.

Isaac Hayes - Theme from Shaft

Ovo je apsolutni klasik, ali i jedna od onih pjesama koje su nevjerojatnim spletom nepoznatih okolnosti dogurale do prvog mjesta top ljestvica. Kao prvo, ovo je tema iz filma. Ne pjesma iz filma kao Shallow ili I Will Always Love You, nego tema. Primjerice, ovo je ekvivalent toga da tema iz novog Spider-Mana dogura do prvog mjesta. Pjesma nema ni refren ni konkretan tekst za koji biste se mogli uhvatiti, već samo usputno priča o tome kako je Shaft najzajebaniji detektiv ikad dok netko u pozadini povremeno povikne "Shaft".

No, ne samo da je bila apsolutni hit nego je osvojila i Oscara za najbolju pjesmu i tako Hayesa pretvorila u prvog Afroamerikanca koji je osvojio kipića u toj kategoriji.

Pharrell Williams - Happy

Možda niste svjesni, ali najuspješnija glazba je mračna ili se bavi mračnim temama. Točnije, dvije trećine pjesama spadaju u tu kategoriju. Možda je to bio i razlog zašto je Cee-Lo Green odbio snimiti pjesmu koju je za njega napisao Pharrell. Kada je čuo demo, Cee-Lo je zaključio da ta vesela pjesmica nije za njega. Pharrell je zaista vjerovao u uspjeh i dobro da jest jer, voljeli ga ili mrzili, ovo je bio megahit koji u ovom trenutku ima gotovo milijardu i 300 milijuna pregleda samo na YouTubeu.

Pročitajte više