Od "pobjede" Sjeverne Koreje do dizanja hlača: Najbizarniji događaji u povijesti SP-a

Foto: Profimedia

SVJETSKA prvenstva uvijek su napeta i sama po sebi, ali ponekad događaji oko terena i ostali "popratni sadržaj" znaju podići stvari na višu razinu. 

Od golmana koji mokre i ukradenih buseva, pa sve do sudaca koji padaju u nesvijest, odlučili smo se za ovih nekoliko bizarnih događaja iz bogate 92-godišnje povijesti Svjetskog prvenstva.  

Da ne presude sucima

Finalna utakmica Svjetskog prvenstva 1930. koje se te godine održavalo u Urugvaju, bila je između domaćina i njihovih velikih rivala, Argentine. 

Budući da su strasti bile uzavrele, a gledatelji su masovno pristizali iz svih krajeva Južne Amerike, prisutnost policije u Montevideu bila je ogromna. A oprez je bio itekako opravdan jer na ulazu je, ovisno o izvoru, zaplijenjeno između 1500 i 5000 revolvera. 

Jedne novine čak su u naslovu napisale: "U tom dijelu svijeta jako brinu o sucima". 

Kad tekma preraste u rat

Nakon što je Salvador još u kvalifikacijama "torpedirao" Honduras s prvenstva u Meksiku 1970., salvadorske vlasti odlučile su iskoristiti trenutnu nabrijanost navijača kako bi već ionako uzavrelu situaciju u regiji podigle na višu razinu - doslovno su započeli rat. 

"Nogometni rat", kako su ga nazvali, trajao je šest dana, a živote je izgubilo više od 2000 ljudi. 

Bez kopački nema natjecanja

Iako se Indija kvalificirala za SP 1950. u Brazilu, reprezentacija se odlučila povući iz natjecanja. 

Razlozi su vjerojatno bili financijske prirode, ali bila je ključna još jedna stavka preko koje FIFA nije bila spremna prijeći. Naime, godinama je kolala informacija o potpuno drugom razlogu nesudjelovanja. Jedan od preduvjeta za sudjelovanje je i to da svi igrački tijekom utakmice moraju nositi kopačke što, navodno, nije sjelo indijskim nogometašima koji su navikli igrati bosonogi. 

Međutim, godinama kasnije otkrilo se da je razlog bio mlitav stav čelnih ljudi AIFF-e. Što se bosonoge igre tiče, prestala je biti zanimljiva nakon što je Indija tijekom Olimpijskih igara u Helsinkiju 1952. izgubila 10:1 u utakmici protiv Jugoslavije. 

Pobjednik čak i bez gaća

Giuseppe "Peppino" Meazza smatra se jednim od najboljih talijanskih igrača svih vremena. Legenda kaže da je prije utakmica redovito spavao u bordelima i običavao doteturati na treninge par sati nakon svojih suigrača. 

Ipak, jedan od njegovih najlegendarnijih trenutaka bio je onaj na SP-u 1938. tijekom tekme protiv Brazila kada su mu u ključnom trenutku, tijekom izvođenja penala, pale kratke hlače. Guma je popustila, hlače su pale, a hladnokrvni Meazza samo ih je podigao i pridržavajući ih rukama, zabio gol još uvijek nasmijanom brazilskom vrataru i osigurao još jedno finale Italiji. 

Legendarni Zair

Zair, danas poznat pod imenom Demokratska Republika Kongo, kvalificirala za SP 1974. u Njemačkoj, ali realno, bolje da nisu jer to im je prvenstvo samo stvorilo probleme. Nakon što su izgubili od Jugoslavije sa sramotnih 9:0 (inače, izgubili su sve tri utakmice), zairski diktator Mobutu Sese Seko zaprijetio im je da im neće dopustiti da se vrate u domovinu ako u utakmici protiv Brazila izgube s 4:0. 

Naravno, Brazil je bez previše problema dogurao do tri gola, a tijekom brazilskog izvođenja slobodnog udarca nedaleko zairskog, zairski branič Joseph Mwepu Ilunga bio je toliko nervozan da je izletio iz živog zida i udario loptu prije legendarnog brazilskog igrača Roberta Rivellina. 

Mwepu je kasnije objasnio svoj potez: "Predsjednik Mobutu poslao je predsjedničku gardu da nam prijeti. Zatvorili su hotel za sve novinare i rekli da se nećemo vratiti ako izgubimo 4:0. Uspaničio sam se i udario prije Rivellina". 

Na svu sreću, rezultat je ostao na 3:0, a kući su se pokušali vratiti s ukradenim autobusom. Naime, jako im se svidio BMW-ov bus kojim su se vozili tijekom prvenstva, ali njemačke su ih vlasti zaustavile prije nego su uspjeli napustiti teritorij Zapadne Njemačke. 

Smrtonosni autogol

Kolumbijskom reprezentativcu Andresu Escobaru dogodila se noćna mora svakog igrača nakon što je na SP-u u SAD-u 1994. zabio autogol i onemogućio reprezentaciji da se plasira u drugi krug. 

Naravno, to je izazvalo ogromnu mržnju navijača, a dok su zairski reprezentativci dobivali samo prijetnje, dvojica navijača odlučila su otići korak dalje pa su Escobara ubili nakon što se vratio u Kolumbiju. 

Uhićen zbog krađe

Tijekom SP-a u Brazilu 1970., engleska momčad tijekom zagrijavanja posjetila je Bogotu kako bi se igrači malo opustili, a njihov kapetan, Bobby Moore, uhićen je zbog sumnje da je u jednoj zlatarnici ukrao narukvicu koju je želio kupiti svojoj supruzi. 

Policija nije mogla dokazati krađu i Moore je pušten, ali nekoliko dana kasnije ponovno je uhićen na četiri dana prije nego ga je policija napokon pustila. 

Svi pamte nezaboravnu "pobjedu" Sjeverne Koreje nad Brazilom

Nakon više od 40 godina izbivanja, Sjeverna Koreja vratila se na Svjetsko prvenstvo 2010., a već u prvoj utakmici izgubili su protiv Brazila sa sasvim pristojnih 1:2. 

No, kako to biva u Sjevernoj Koreji, tamošnji mediji malo su montirali najbolje trenutke utakmice pa je ispalo kao da je Sjeverna Koreja pobijedila Brazil s golom razlike. Da sve djeluje "uvjerljivije", potpuno su izbrisali oba brazilska gola. 

Super zadovoljni vođa Kim Jong-il bio je toliko sretan rezultatom da je odobrio prijenos druge utakmice protiv Portugala. Kao što možete pretpostaviti, sjevernokorejska dominacija nije se dokazala, a Portugal ih je ponizio sa 7:0. 

Utjecajni princ

Tijekom prvenstva u Španjolskoj 1982., Kuvajt je gubio 3:1 u utakmici protiv Francuske, a nakon što je Alain Giresse zabio i četvrti gol, kuvajtski igrači pokušali su umanjiti sramotu rekavši da su s tribina čuli čudan zvižduk. 

Sudac je njihove primjedbe odlučio zanemariti, a onda je u priču ušao princ Fahid i spustio se među "smrtnike" kako bi porazgovarao s ukrajinskim sucem Miroslavom Stuparom. Što god mu je rekao, upalilo je i Stupar je poništio posljednji gol. 

No, to im nije pomoglo jer je Maxime Bossis nekoliko minuta prije kraja zabio četvrti gol, a nakon utakmice Stuparu je zabranjeno daljnje suđenje, dok je princ Fahid kažnjen s 8000 funti. 

Najbrutalnija tekma

Da je nogometni teren prepun napetosti koja prečesto eskalira i nije neka vijest. Italija i Španjolska imale su dvije brutalne tekme 1934., a Bugarska i Brazil te Engleska i Argentina fino su zaiskrile 1966. 

Međutim, jedna od brutalnijih bila je ona 1962. u Čileu. Utakmica između Italije i Čilea dogodila se u periodu prije pojavljivanja žutih kartona, ali da su postojali, bilo bi to nezaboravno "kartoniranje". 

Napetosti su navodno nastale zbog lošeg pisanja talijanskih medija o Santiagu, a stvari su krenule odmah od 12 sekunde, kada se dogodilo prvi faul i 12 minute, kad je pao prvi crveni karton. Giorgio Ferrini isprva je odbijao napustiti teren. 

Čileanac Leonel Sanchez izvukao se nakon što je udario Marija Davida, a David je kasnije poslan na klupu nakon što se Sanchezu odlučio osvetiti. Osim toga, jednom je igraču slomljen nos, pljuvalo se, svako malo došlo bi do naguravanja, a policija je intervenirala čak tri puta. 

Čile je na kraju pobijedio 2:0, ali puno je zanimljivije raspravljati o tome tko je pobijedio u šori. 

Pročitajte više