Od šnenokla do riže na mlijeku! Ovi super recepti vraćaju nas u djetinjstvo

Foto: Index Recepti

SVI imamo jela koja nas svojim mirisom i okusom vraćaju u djetinjstvo. Njih su nam pripremale bake i mame, a jedemo ih i danas.

Knedle, šnenokle, riža na mlijeku, buhtle, samo su neka od jela koja su nam obilježila djetinjstvo. Prikupili smo nekoliko takvih klasičnih i jednostavnih recepata te ih objavili na Index Recepti

Šnenokle

Desert
Vrijeme pripreme: 30 min + hlađenje

Žličnjaci ili šnenokle, tradicionalni su hrvatski desert, kojeg su često pripremale naše bake. U ovom desertu glavni sastojci su jaja i mlijeko, a najukusniji su dobro ohlađeni.

Recept pogledajte ovdje.

Riža na mlijeku

Doručak
Vrijeme pripreme: 25 min

Riža na mlijeku je sladak, brz i jednostavan obrok koji se tradicionalno priprema djeci kao ukusan doručak. Ova kremasta poslastica u sekundi vas vraća u djetinjstvo. 

Recept pogledajte ovdje.

Buhtle

Pecivo
Vrijeme pripreme: 2 h i 45 min

Priprema ovog deserta nije zahtjevna, a svježe i mekane buhtle zasigurno će vas podsjetiti na bakinu kuhinju.

Recept pogledajte ovdje.

Kukuruzna bazlamača

Desert
Vrijeme pripreme: 50 min

Kukuruzna bazlamača ili zlevanka tradicionalni je kolač Sjeverne Hrvatske. Nekada je ovaj kolač zapravo bio sirotinjski, a naziv zlevanka dolazi, doslovno, od izlijevanja sastojaka u lim za pečenje. 

Recept pogledajte ovdje.

Granadir marš

Glavno jelo
Vrijeme pripreme: 40 min

Granadir, grenadir ili granatir marš je vrlo jednostavno starinsko jelo koje se jede diljem Hrvatske. Ovo tradicionalno jelo, unatoč jednostavnosti, vrlo je zasitno, a gotovo je za malo više od pola sata. Da biste skuhali nevjerojatno mirisno i savršeno ukusno jelo, potrebno vam je samo nekoliko sastojaka. 

Recept pogledajte ovdje.

Knedle sa šljivama

Desert
Vrijeme pripreme: 1 h i 30 min

Recept za tradicionalne okruglice ili knedle sa šljivama prenosi se iz generacije u generaciju. Možete ih puniti šljivama ili pekmezom od šljiva.

Recept pogledajte ovdje.

Kroštule

Desert
Vrijeme pripreme: 50 min

Kroštule su tradicionalno slatko pecivo izrađeno od tijesta koje je oblikovano u tanke uvijene vrpce, prženo i posuto šećerom u prahu. Mnogima su jedna od najomiljenijih poslastica. 

Recept pogledajte ovdje.

Tačke s pekmezom

Desert
Vrijeme pripreme: 1 h i 15 min

Tačke, tačkrle ili taške tradicionalno su slavonsko jelo i dio su gotovo svačijeg djetinjstva. Ove sočne torbice od tijesta punjene su pekmezom od šljiva, nadjevene krušnim mrvicama i osvježavajućim vrhnjem.

Recept pogledajte ovdje.

Pročitajte više