Od TikToka do LinkedIna: Kako mladi mogu graditi profesionalnu budućnost online

U doba kad je 'lajkanje' postalo gotovo refleksna radnja, mnogi zaboravljaju da društvene mreže mogu biti više od platformi za dijeljenje memeova i selfija. Za mlade, ali i one koji se tako osjećaju, društveni mediji mogu postati alati za izgradnju profesionalne karijere i mreže kontakata. Evo kako.

 

LinkedIn: Više od digitalnog CV-a

Zaboravite na predrasude da je LinkedIn samo za 'stare ljude'. Ova platforma je zlato za networking, bez obzira na vašu dob. "Počela sam koristiti LinkedIn u srednjoj školi i prije faksa već sam imala kontakte u industriji koja me zanima," kaže Ana (22), mlada profesionalka u usponu. Na LinkedInu možete pratiti tvrtke, sudjelovati u stručnim raspravama i povezivati se s ljudima koji bi vam mogli pomoći u karijeri. I da, vrijeme je da se ta profilna slika ažurira. Neka bude profesionalna, ali pristupačna.

 

X: Ne samo za politiku i tračeve

Iako se čini kao mjesto za rasprave o svim i svačemu, X može biti odličan alat za networking, posebno u kreativnim i tehnološkim industrijama. "Pratim profesionalce i tvrtke za koje bih voljela raditi, sudjelujem u raspravama i dijelim svoje radove," objašnjava Marko (25), freelance dizajner. Ne zaboravite koristiti relevantne hashtagove!

 

Instagram: Više od filtera i foodie slika

Ako ste mislili da je Instagram samo za foodieje i influencere, razmislite opet. Platforma može biti odlično mjesto za izgradnju osobnog brenda, posebno ako ste u kreativnim poljima. "Moj Instagram portfolio pomogao mi je dobiti praksu," dijeli svoje iskustvo Petra (23), studentica dizajna. Budite kreativni, ali i profesionalni – pokažite svoje radove, ali i malo osobnosti.

 

Facebook: Stari dobri klasik

 

Iako mnogi mladi smatraju Facebook 'platformom za roditelje', ne smije se zanemariti njegova vrijednost za profesionalno umrežavanje. Grupe na Facebooku mogu biti izvrstan način za povezivanje s ljudima unutar vaše industrije. "Našao sam svoj prvi posao preko Facebook grupe za programere," kaže Ivan (26), web developer.

 

Savjeti za sve generacije

Ako ste stariji i pokušavate razumjeti ove nove trendove, najvažnije je ostati otvoren i znatiželjan. Razgovarajte s mlađima, pitajte ih za savjete i ne bojte se zatražiti pomoć. Networking nije rezerviran samo za mlade – nikad nije kasno za izgradnju online prisutnosti i profesionalne mreže.

 

Digitalna budućnost pripada umreženima

Bez obzira na vašu dob, važno je prepoznati moć društvenih mreža kao alata za profesionalni razvoj i networking. Uz pravilan pristup, strpljenje i dosljednost, vaš digitalni identitet može otvoriti vrata do sada nezamislivim prilikama. Dakle, zasučite rukave, ažurirajte te profile i krenite u digitalnu avanturu umrežavanja. Tko zna, možda vaš sljedeći posao, praksa ili suradnja samo jedan klik daleko.

 

Pročitajte više