Elizabeta je upoznala 13 predsjednika SAD-a: S Reaganom je jahala, a Bush se šalio

Foto: Profimedia

TIJEKOM svoje 70-godišnje vladavine, kraljica Elizabeta doživjela je više od nekoliko promjena režima u američkoj politici, a upoznala je čak 13 od posljednjih 14 američkih predsjednika. Jedini američki predsjednik s kojim se nije susrela bio je Lyndon Johnson.

Plesali su s njom, zajedno jahali konje i išli na vožnju čamcem ili na piknik. Vodili su je u crkvu ili na utakmicu bejzbola. Oni su je ugostili ili ih je ona ugostila na svečanim večerama i prijemima. Najviše od svega uživali su u njezinom globalnom prestižu i povijesnoj veličanstvenosti.

Ipak, kraljičini susreti s predsjednicima tijekom posljednjih sedam desetljeća pružili su sliku trajnog britansko-američkog odnosa, simbola snažne veze između nekadašnje kolonijalne sile i odcijepljene nacije s druge strane oceana. Dok su Amerikanci odbacili vladavinu monarhije, mnogi su je i dalje štovali, a uvijek je bilo nešto veliko kada bi se predsjednik susreo s kraljicom.

Harry S. Truman

Godine 1951. Harry S. Truman pozdravio je tadašnju princezu Elizabetu i njezinog supruga, princa Philipa, vojvodu od Edinburgha, u nacionalnoj zračnoj luci Washington kada je stigla u SAD na Noć vještica na dvodnevni boravak u glavnom gradu.

"Imamo mnogo uglednih posjetitelja ovdje u ovom gradu, ali nikada prije nismo imali tako divan mladi par koji je tako potpuno zarobio srca svih nas. Želimo da se opet vratite", rekao je Truman paru na događaju u Rose Gardenu.

Dwight Eisenhower

Dwight Eisenhower, kojeg je Elizabetin otac, kralj George VI., odlikovao medaljom za njegov rad kao saveznički zapovjednik tijekom Drugog svjetskog rata, bio je domaćin državne večere u kraljičinu čast u listopadu 1957. godine.

Kraljica je uzvratila tako što je ugostila Eisenhowera u dvorcu Balmoral u Aberdeenshireu u Škotskoj, gdje je bio oduševljen njezinim pogačicama, koje su u biti britanske palačinke. Kraljica je kasnije Eisenhoweru poslala recept.

John F. Kennedy

U lipnju 1961. kraljica je ugostila Johna Kennedyja i njegovu suprugu Jacqueline Kennedy na večeri u Buckinghamskoj palači tijekom putovanja para u London. Posjet je počeo teško. 

Kraljica je navodno bila uznemirena zbog zahtjeva prve dame da njezina sestra i šogor, koji su se dvaput razvodili, budu prisutni, dok se Jacqueline Kennedy kasnije žalila zbog nedolaska dviju kraljevskih obitelji koje je željela upoznati, princeza Margaret i Marine.

Unatoč tome, predsjednik je kraljici poslao rođendansko pismo nakon što su se vratili u SAD, rekavši joj "koliko su njegova supruga i on zahvalni na srdačnom gostoprimstvu koje su im pružili Njezino Veličanstvo i princ Philip tijekom posjeta Londonu".

"Uvijek ćemo njegovati uspomenu na tu divnu večer", dodao je Kennedy u pismu kraljici.

Richard Nixon

Richard Nixon prvi put je upoznao kraljicu 1957., kada je posjetila SAD. Ponovno su se sreli godinu dana kasnije u američkom veleposlanstvu u Londonu, kada je Nixon, tadašnji Eisenhowerov potpredsjednik, priredio prijem u njezinu čast. Associated Press je izvijestio da je Nixon "nosio posuđeni smoking koji mu nije pristajao", a "kraljica kao da nije primijetila".

Nixon se vratio u Ujedinjeno Kraljevstvo 1969. kao predsjednik, a kraljica ga je ugostila na događaju u Buckinghamskoj palači. Nixonovi su sljedeće godine bili domaćini Elizabetinom sinu princu Charlesu u Bijeloj kući. 

"To je bilo vrijeme kad su me pokušavali oženiti Tricijom Nixon", rekao je Charles kasnije za CNN, misleći na Nixonovu kćer.

Gerald Ford

Gerald i Betty Ford ugostili su kraljicu na svečanoj večeri u Bijeloj kući u srpnju 1976., u čast 200. obljetnice proglašenja neovisnosti SAD-a. Predsjednik je dospio na naslovnice kad je zamolio kraljicu da pleše uz pjesmu The Lady Is a Tramp. U svojim memoarima, Betty Ford je napisala: "S kraljicom je bilo lako izaći na kraj."

Kako bi osigurali uspješnu večeru, pozvani su komičar Bob Hope i zvijezda serije Kojak Telly Savalas jer ih kraljica "voli", napisala je Betty Ford, te su obojica prisustvovali večeri.

"Da nisam nastavila miješati Vaše Visočanstvo i Vaše Veličanstvo (on je Njegovo Visočanstvo, ona je Njezino Veličanstvo) dala bih si četiri zvjezdice za način na koji je taj posjet prošao", kazala je kasnije Betty Ford.

Jimmy Carter

Kraljica je ugostila Jimmyja i Rosalynn Carter u Buckinghamskoj palači 1977., kada je predsjednik sudjelovao na summitu NATO-a u Londonu. Večera je najviše ostala zapamćena po incidentu u kojem je Carter navodno poljubio kraljičinu majku u usne kad su ih upoznali. 

"On je jedini muškarac, otkako je moj dragi suprug umro, koji je imao drskosti poljubiti me u usne", navodno je rekla Elizabetina majka nakon toga. Washington Post je izvijestio da je Carter tvrdio da ju je poljubio u obraz i da je britanski tisak "grubo iskrivio" događaj.

Ronald Reagan

Ronald Reagan bio je prvi predsjednik pozvan da ostane u dvorcu Windsor, a to iskustvo opisao je u svojim memoarima American Life kao "posjet iz bajke".

"Vrhunac našeg boravka tamo bio je kada smo kraljica i ja zajedno išli na jahanje. Moram priznati da je kraljica vrlo uspješna jahačica", napisao je Reagan.

Reaganovi su kraljevsku obitelj posjetili još dva puta tijekom njegova predsjedničkog mandata, a on je 1983. ugostio kraljicu i princa Philipa na svom ranču u Kaliforniji. Njihov dolazak odgodila je kišna oluja koja je putovanje na planinu učinila problematičnim. Reagan se ispričao zbog vremena i rekao da je kraljica odgovorila: "Da, ako je samo bilo turobno, ali ovo je avantura."

George H. W. Bush

Kraljica je s Georgeom i Barbarom Bush obišla Buckinghamsku palaču tijekom njihovog posjeta 1989., a zatim su kraljicu dočekali u Bijeloj kući na svečanoj večeri 1991. Bushevi su kraljevski par odveli i na bejzbolsku utakmicu Orioles- Athletics u Camden Yardsu u Baltimoreu.

Bill Clinton

Bill Clinton prvi put je susreo kraljicu 1994. godine, na ceremoniji obilježavanja 50. godišnjice Dana D u Drugom svjetskom ratu. On i njegova supruga Hillary Clinton prespavali su na njezinoj kraljevskoj jahti Britannia.

Clintonovi su još putovali u Ujedinjeno Kraljevstvo tijekom njegovih osam godina vladanja, ali su odbili ponudu da popiju čaj s kraljicom u Buckinghamskoj palači 1997. jer je, prema dopisima britanske vlade do kojih je došao CNN, predsjednik želio "biti turist" i posjetiti vrt i neke trgovine. Clintonovi i njihova kći, Chelsea, završili su na čaju s kraljicom u palači malo prije nego što je on napustio dužnost, u prosincu 2000.

George W. Bush

Kao što je to učinio njegov otac 16 godina ranije, George W. Bush ugostio je kraljicu na svečanoj večeri 2007. godine.

"Američki narod s ponosom želi dobrodošlicu Vašem Veličanstvu natrag u Sjedinjene Države, naciju koju ste jako dobro upoznali. Uostalom, večerali ste s deset američkih predsjednika", rekao je u pozdravnim riječima u Bijeloj kući.

"Pomogli ste našoj naciji da proslavi svoju dvjestotu obljetnicu tisuću sedamsto, ovaj, 1976. godine", rekao je Bush ispravljajući se dok je govorio. Zatim je zastao i pogledao kraljicu prije nego što je rekao okupljenoj gomili: "Uputila mi je pogled kakav samo majka može dati djetetu."

Barack Obama

Barack i Michelle Obama prvi su se put susreli s kraljicom tijekom posjeta 2009. godine, gdje je prva dama optužena da je prekršila protokol tako što je stavila ruku na kraljičina leđa dok su hodali.

U svojoj knjizi Becoming, Michelle Obama rekla je da je kasnije saznala da je "napravila ono što bi se smatralo epskim promašajem", ali činilo se da je kraljici "i to sasvim u redu, jer kad ju je dotaknula, samo se približila, lagano odmarajući ruku u rukavici na leđima".

Donald Trump

Donald i Melania Trump pozvani su na čaj s kraljicom 2018. u dvorac Windsor. Tijekom događaja predsjednik je prekršio protokol tako što je nakratko prošetao ispred kraljice tijekom smotre njezine počasne straže. Ipak, Trumpovi su iduće godine ponovno pozvani na državničku večeru u Buckinghamsku palaču.

"Ima onih koji kažu da nikada nisu vidjeli da se kraljica bolje provodi", rekao je Trump kasnije za Fox News.

Joe Biden

Kraljica je prošlog lipnja dočekala Joea i Jill Biden u dvorcu Windsor. Dočekala ih je službena počasna vojna parada u dvorcu, koji se nalazi oko 50 kilometara izvan Londona, prije nego što su otišli unutra na čaj. Predsjednik je nakon toga rekao da je kraljica bila "vrlo ljubazna" i da "ne vjeruje da će biti uvrijeđena, ali podsjetila ga je na njegovu majku".

Pročitajte više