Od Vuce do Stavrosa: Ove domaće božićne pjesme su toliko loše da su spektakl

Foto: Press

NOVE božićne pjesme redovito su ili nepotrebne obrade klasika ili pokušaji da se dokopate radijskog etera na brzinu sklepanom pjesmicom koja najčešće ne zaživi ni u godini kad je nastala. 

No to ne sprječava glazbenike da i dalje pokušavaju. 

Ponekad im se zalome čak i solidne pjesme, ali ovog se puta nećemo baviti onima kojima je to pošlo za rukom, nego izvođačima koji su pokušali i podbacili. Ponekad na spektakularan način. 

Barbra Garić & Siniša Vuco - White Christmas

Ne znamo što je natjeralo Vucu da se upusti u obradu ove pjesme, ali drago nam je da se to dogodilo jer rezultati su urnebesni. Njegov "vibrato overkill" pjesmi definitivno daje ono nešto. Što god to nešto bilo. Ali zabavno je.  

Denis Goldin feat. Jakov Mađarić - Sretan Božić svakome

Obrada Merry Christmas Everyone Shakin' Stevensa definitivno je jedna od najuspješnijih pjesama Fantoma i mnogi će se složiti da je riječ o dobroj obradi. Denis Goldin i Jakov Mađarić upustili su se u obradu Fantoma i svi ćemo se složiti da je riječ... O obradi. Dobroj obradi? Ne. Ali definitivno su je obradili.

Valentin, Žera i Zec - Sretan Božić

Ne znamo hoće li pjesma postati hit ili ne, ali u jedno smo sigurni - Žeri se nije dalo. Ne znamo je li ovo gostovanje odradio kao uslugu Zdravku Valentinu, ali iz njegovog je držanja prilično sigurno da ovo snimanje nije bilo ostvarenje snova jer izgleda kao da je na izlasku iz stana odjenuo prvo što mu je došlo pod ruku i scene odradio preko kurca. 

Luka Basi - Sretan Božić ljubavi (Xmas Istrijanko)

Luka Basi je imao hit Istrijanko ružo moja i to mu je najveći hit. Luka Basi je zatim zaključio da je fenomenalna ideja uzeti svoj najveći hit koji, čisto onako usput, nema apsolutno nikakve veze s Božićem i pretvoriti ga u božićni hit jer... Tako se to valjda radi.  

Vedran Ljubenko Feat. Crockers - Božić dolazi u Grad

"Božić dolazi u grad, cijeli dan ja sam RADOSAN", kažu riječi ovog hita koji će izazvati val oduševljenja među grammar nazijima. Ostatak teksta neće oduševiti nikoga jer sve je prepuno općih božićnih mjesta ili malih dragulja kao što su "sve miriše na kolače, sve miriše na rogače".   

Lado Bartoniček - Kad dođe nam Božić

Što se same pjesme tiče, neće izazvati neku posebnu reakciju, ali ovaj spot u nama budi savršenu mješavinu osjećaja od kojih bismo posebno istaknuli jezu jer postoji nešto lagano uznemirujuće u načinu na koji se Lado kreće, izvija i unosi u kameru. 

Grupa Kings - Najljepši Božić

Lijepa je stvar vidjeti da je netko toliko ponosan na ovaj niskobudžetni spot da je ostavio reklamu koja se provlači kroz sve četiri minute ove djedomrazične divote. No, četrnaest godina kasnije, Grupa Kings odlučila je iz nekog razloga ponovo snimiti spot, ali nema više te čarolije koju je ponosni redatelj originala postigao u svom magnum opusu.

Jasmin Stavros - Sretan Božić ljubavi

Prilično smo sigurni da ovo neće postati božićni klasik jer iz izvedbe bi se dalo naslutiti da pjesmom nije presretan ni Stavros, koji zvuči kao da je vokale snimao pod prisilom. No spot je čisto zlato jer pjevač se svim silama u trudi u gestikulaciju unijeti emocije kojih u vokalu nema.  

Lidija Bačić Lille - Sretan Bozic/ Merry Christmas

Lille se odlučila odjenuti u seksi Baku Mraz, a da slika ne prođe bez tona, snimila je i pjesmu koja je očito ogroman hit bilo gdje osim u Hrvatskoj jer 90% komentara kao da dolazi od bugarskih, albanskih, španjolskih i kineskih botova, a ima tu i divnih komentara kao što je: "Here in Germoney..i am surrounded by monsters....so good so see and hear  these beautiful people."

Extra FM - Božić'e

Za sve one koji su se oduvijek pitali zašto i mi nemamo božićnu cajku u autotuneu, tu je Extra FM da ostvari sve naše želje. A kad kažemo "želje", želimo reći "noćne more". 

Pročitajte više