Odlazak koji je iznenadio scenu: Što će se dogoditi s Appleom?

Foto: Guliver Image/Getty Images

KADA je Steve Jobs u kolovozu 2011. odstupio s pozicije izvršnog direktora Applea, mnogi su tvrdili da je njegov potez označio kraj jedne ere. Odlazak glavnog dizajnera Jonyja Ivea, novi je korak i znak da se kompanija mijenja. 

Neki će iz njegova odlaska početi izvlačiti niz zaključaka i tvrditi da je ovo još jedan "čavao u lijesu", ali teško je u to povjerovati. Činjenica je da ovo ne mora nužno i vjerojatno nije loša stvar za kompaniju. 

Iako se odlazak, što se burze tiče, negativno odrazio na Apple, ne radi se o neuobičajenoj pojavi, ali bitnije od toga, Ive nije prekinuo veze s Appleom. Osnovao je kompaniju LoveFrom, a jedan od glavnih klijenata i dalje je Apple. Na kraju krajeva, Ive je i prije surađivao na projektima drugih kompanija, a u posljednjih nekoliko godina nije ni radio na uređajima, već je većinu vremena provodio radeći na novom sjedištu kompanije. 

Isto tako, dovoljno je osvrnuti se na povijest kompanije i postaje jasno koliko su dramatičnih trenutaka imali. Od rasta pod vodstvom suosnivača Stevea Jobsa, posrtaja nakon njegova odlaska i ponovnog rođenja, radi se o jednoj od najzanimljivijih priča iz Silicijske doline. 

No dva imena su oduvijek bila bitna za uspjeh. Tu je, naravno, Jobs, čiji je povratak u Apple 1997. označio početak nove ere, ali nezaobilazan je i Jony Ive čiji su dizajnerski zahvati bili ključni za generacije elegantnih i minimalističkih proizvoda poput iPhonea. 

Ive i Jobs bili su bliski prijatelji koji su imali sličan senzibilitet, a Ive je u jednom intervjuu to i potvrdio: "Mi smo već na prvom sastanku, na šokantan način, istog trena kliknuli i razumjeli jedan drugoga." To je partnerstvo spasilo Apple od bankrota i pretvorilo ih u jednog od divova industrije, čak i prije Jobsove smrti 2011. 

Jobs je i nakon smrti ostao lice koje prvo povezujemo s kompanijom, ali isto (u daleko manjoj mjeri) možemo reći i za Ivea čiji je smireni glas i britanski naglasak najavljivao sve veće Appleove proizvode. 

Vijest o odlasku svakako je velika, ali ne smijemo zaboraviti da je pad prodaje uređaja pao i prije njegova odlaska. Ovo više nije vrijeme revolucionarnih predstavljanja uređaja "koji mijenjaju svijet". To je bio prvi iPhone. Sve nakon toga mogli bismo lako svrstati u kategoriju kozmetičkih zahvata i realno malenih tehnoloških pomaka na koje su kupci s vremenom navikli i shvatili da veće pomake ni ne očekuju. Teško se više i prisjetiti posljednje prezentacije uređaja koja nas je istinski oduševila. I tu ne govorimo samo o Appleu, već svim proizvođačima. Vrijeme vladavine hardvera je završilo. 

Logično je da Apple u takvom ozračju ozbiljno razmatra svoj sljedeći veliki korak. Naznake nove ere mogli smo vidjeti još u ožujku kada je Tim Cook predstavio nove planove od kojih ni jedan nije bio vezan za uređaje, već servise kao što su Apple News Plus, Apple TV Plus i Apple Arcade. Dakle, časopisi, streaming i video igre. Ni riječi o hardveru. 

To, dakako, ne znači da hardver i dalje neće biti tržište na kojem će se Apple i dalje boriti za prevlast, ali stvari se mijenjaju i radi se o velikim stvarima. Naposljetku, iako je Ive napustio kompaniju, njegov potpis bit će vidljiv i na sljedećoj generaciji uređaja, a budući da kompanije na novim uređajima rade godinama unaprijed i Apple ostaje glavni klijent Iveove nove kompanije, ne možemo govoriti o tektonskim pomacima. 

Vidjet ćemo njegov rad na novim pametnim telefonima i satovima, novom VR/AR uređaju koji bi se trebao pojaviti 2020., ali i tehnologiji za autonomna vozila. 

No postoji i drugi tabor onih koji su uvjereni da je cijela priča o njegovoj daljnjoj suradnji s Appleom samo spin kojim se pokušava umanjiti šteta nastala njegovim odlaskom. 

"Ova priča da će i dalje raditi za Apple kao neovisni dizajner je čisti spin. Ili si u Appleu ili nisi. Ive je otišao", tvrdi John Gruber koji već godinama prati događanja u Appleu. 

S njim se slaže i analitičar Daniel Ives: "Ive će ostaviti rupu u kompaniji i očito je nezamjenjiv jer bio je jedna od najvažnijih figura u Appleu u posljednjih nekoliko desetljeća. Njegovi otisci duboko su protkani Appleovim DNK-om. Glavno pitanje je kako će se to odraziti na buduće inovacije, sad kada je jedan od ključnih Appleovih vizionara otišao."

Pročitajte više