Odlična mjesta u okolici Zagreba za koja morate znati. Jedno mjesto svi obožavaju

Foto: 123RF

DOLASKOM sunčanih dana i viših temperatura otvorena je i sezona druženja na svježem zraku. Prava je šteta ne iskoristiti slobodno vrijeme za bijeg od gradske vreve u neku od obližnjih oaza kao stvorenih za piknik.

Sve što vam treba za upijanje sunčevih zraka i punjenje baterija su dekica, košara s hranom i pićem te pokoji sportski rekvizit za aktivan odmor.

Skriveno blago od 12 jezera

Vjerujemo da mnogi od vas nisu znali da se Zagreb, osim jezerima na Bundeku, Maksimiru i Jarunu, diči i skrivenim blagom na Savici. Na području kvarta Savica Šanci, sjeverno od Save, leži skoro netaknuta priroda koja okružuje čak 12 jezera. Pronaći ćete ih šetajući rubnim dijelom Peščenice ili prolazeći kroz Borovje iz Novog Zagreba. Koju god rutu odabrali, glavni orijentir neka vam bude dimnjak gradske Toplane.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Nekadašnji savski rukavci nose neobična imena, pa ćete tako moći otići na Labuđe jezero na kojem balet plešu vilini konjici, a nadohvat ruke su vam i Hawai. Doduše, ne tropsko otočje, već jezero u kojem plivaju nutrije, slatke životinje slične dabrovima.

Jezera Savica su zaštićeni krajobraz i ornitološki rezervat, pa dok se od šetnje osvježavate omiljenim pićem i grickalicama, pripazite da prirodu ostavite netaknutom kakva je i bila.

Naš mali Tajland

Nizvodno od Duge Rese smješteno je kupalište na Mrežnici, jednoj od najčišćih rijeka u Europi. Mala Švarča osvojit će vas na prvu. Bistra voda, veliki slap i okolna šuma čine oazu koja podsjeća na daleke destinacije poput Tajlanda, a udaljena je tridesetak minuta vožnje od Zagreba. Zaigrajte mali nogomet na pijesku ili odbojku pa se osvježite u kristalno čistoj Mrežnici. Želite li zaista odmoriti dušu, rasprostrite dekicu, sjednite pod drvo i uživajte u najdražoj knjizi. 

Jezera Rakitje su kao stvorena za uživanje u prirodi

U blizini grada Sveta Nedelja nalazi se odlično odredište za odmor s prijateljima i obitelji. Kompleks od 4 umjetna jezera nazvanih Finzula, Votok, Juš i Nadolez dom je mnogih slatkovodnih riba, pa se u ribolovnoj sezoni, uz dozvolu, naravno, smijete okušati i u pecanju. Dođete li biciklom, provozajte se oko jezera uživajući u čudesnim bojama okoliša koji se zrcali na površini vode.

Foto: M.T.

Još jedna zdrava aktivnost koju predlažemo da ovdje probate je jahanje, a ako se umorite, sjednite na obalu jezera i promatrajte zaštićene crvenokljune čigre u letu i igri.

Još jedno skriveno blago

Skoro pa savršenu tišinu i najljepše zalaske sunca čuva jezero Bobovica pored Samobora. Za manje od deset minuta od centra Samobora stići ćete na ovu lijepu i slabije znanu lokaciju. U blizinu su još dva jezera do kojih se možete prošetati želite li potpuni mir za opuštanje ili meditaciju. Jedini zvukovi bit će tihi razgovor ribiča i skokovi žaba u vodu.

Ovdje ćete poželjeti provesti cijelo poslijepodne odmarajući uz drage osobe, zalogaj nekog finog piknik sendviča i naravno, gutljaj ljetnog pića koje savršeno odgovara ovakvoj atmosferi.

Da biste pobjegli od gradske gužve, zaista nije potrebno mnogo, stoga pripremite svoja omiljena jela za izlete, osvježavajuća pića i nikako ne zaboravite da su za svaki piknik najvažniji dobra energija i veliki osmijeh na licu.

Foto: PR

Sadržaj donosi Index u suradnji sa Somersbyjem te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više