Održan prvi rock festival u Afganistanu nakon 30 godina, alkohol je strogo zabranjen

AFGANISTANCI su ovog vikenda imali priliku uživati u prvom rock festivalu u trideset godina. Brojni mladi Afganistanci, od kojih većina nikad nije mogla čuti rock uživo, uživali su na koncertima rock bendova iz Australije, Uzbekistana, Kazahstana i Afganistana. Festival "Sound Central" nešto je potpuno novo u konzervativnoj muslimanskoj zemlji, jer je moderna glazba bila zabranjena u vrijeme talibanskog režima.

Iako su mladi jedva dočekali ovakav tip zabave, treba naglasiti da se ovaj festival ipak prilično razlikovao od rock festivala u drugim zemljama. Alkohol je bio strogo zabranjen, a jedina hrana koja se nudila bio je kebab. Koncerti su se prekidali dva puta kako bi se svi odazvali pozivu na molitvu iz obližnjih džamija. "Tamo gdje ja živim, nema ničeg ovakvog. Čuo sam za festival i morao sam doći. Morao sam pobjeći talibanskom raku, a ovo je osvježavajuća promjena", rekao je Ahmad Shah koji je u Kabul došao iz Kandahara.

Za vrijeme koncerata bile su pojačane mjere sigurnosti, a datum i mjesto događaja držali su se u tajnosti sve do zadnjeg časa. Festival je održan u prelijepom parku Babur koji okružuje grobnicu staru nekoliko stotina godina. Koncerti su privukli oko 450 ljudi.

Pročitajte više