Održan veliki koncert u čast Tomislavu Ivčiću: Ovako je izgledao Zadar iz zraka

Screenshot/Foto: HRT/Luka Gerlanc/CROPIX

OVOGA četvrtka velikim se koncertom obilježilo 30 godina od smrti zadarskog pjevača i skladatelja Tomislava Ivčića. Koncert je započeo nešto poslije 21 sat na zadarskom Forumu ispred crkve sv. Donata uz izravan prijenos Hrvatske televizije i Hrvatskog radija. Na koncertu se okupilo mnoštvo ljudi, a program su otvorili Davor Pekota i klapa Niko.

Na događaju koji nosi naziv Tomislav Ivčić... 30 godina nakon nastupali su Zorica Kondža, Doris Dragović, Tedi Spalato, Neno Belan, Matija Cvek, Mia Dimšić, Ivana i Marija Husar, Ivana Kindl, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Ivica Sikirić-Ićo, Vlado Kalember, Mladen Grdović, grupa Forum, Ive Županović, Marina Tomašević, Jure Brkljača, klapa Munita te Davor Pekota i klapa Niko.

Poginuo 1993. u prometnoj nesreći

Tomislav Ivčić poginuo je 4. ožujka 1993. godine u prometnoj nesreći u Zagrebu. Ivčić je svojim Mercedesom pokušao izbjeći pješakinju koja je istrčala na kolnik. Prešao je u traku za suprotni smjer i frontalno se sudario s BMW-om. U nesreći su poginuli on, pješakinja i suvozačica u BMW-u.

Tada je zadarski glazbenik sa zagrebačkom adresom bio jedna od najvećih domaćih zvijezda. Iza sebe je ostavio brojne pjesme. Napisao je preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2.5 milijuna primjeraka. Njegove najpoznatije pjesme su Otrov s tvojih usana, Kalelarga, Stop the war in Croatia i Večeras je naša fešta.

Bavio se i politikom, 1990. godine ušao je u HDZ, a 1993. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru. Tu dužnost nije stigao obavljati jer je poginuo u prometnoj nesreći. 

Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju. Iza njega su ostali supruga Slavica i troje djece. Njegova braća su također poznati hrvatski pjevač Vedran Ivčić i stariji polubrat Đani Maršan, hrvatski pjevač i skladatelj, jedno vrijeme i diplomat.

Pročitajte više